Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Iskoldt jobmarked: Så mange frygter en fyring i år

Ny undersøgelse viser ifølge fagforening, at »skræmmende mange« danskere frygter, at coronakrisen vil koste dem jobbet.

Corona rammer verden
Flere danskere forudser, at de skal ud at søge nyt job i ly af coronakrisen. Foto: Colourbox Foto: Ole Lind

Coronakrisen får en stor gruppe danskere til at forudse deres egen opsigelse allerede i år.

En ny undersøgelse, som Yougov har lavet for Business Danmark blandt et bredt udsnit af danskere i arbejde viser, at omkring 25 pct. enten i nogen, høj eller meget høj grad frygter en fyreseddel inden udgangen af 2020.

Og ser man på jobfunktioner er det særligt ansatte inden for salg og markedsføring, der ser sig udsat. Her svarer hele 44 pct., at de frygter en opsigelse.

»Det er klart, at nogen qua deres branche føler sig mere udsatte end andre. Vi har i denne corona-tid oplevet en stigende grad af bekymring blandt lønmodtagere – herunder sælgere og marketingfolk der udgør vores kundegruppe,« siger Kasper Rubæk, CCO i Business Danmark.

Bekymringen afspejler sig blandt andet i, at langt flere end vanligt har rettet henvendelse til Business Danmarks juridiske afdeling, tegnet lønsikring og medlemskab, forklarer han.

Rigtig mange danskere har de seneste seks uger arbejdet under særlige forhold eller hjemmefra. Og omkring 150.000 er blevet sendt hjem i forbindelse med virksomhedernes mulighed for at søge lønkompensation.

Og det er særligt de medarbejdere, der er hjemsendt, hvor frygten for en opsigelse er størst. Af dem svarer 20 pct., at de i høj eller meget høj grad frygter en fyring.

Ledigheden er ifølge Beskæftigelsesministeriet vokset med over 47.000 under coronakrisen.

Dertil kommer et større mørketal efter som de personer, der er fyret med en eller tre måneders opsigelses varsel først indgår i statistikkerne efterhånden som de melder sig ledige.

»Vi kan se, at der er halvt så mange job, som der er ledige. Men vi skal lidt længere, for at se de præcise tal for, hvordan det står til. Vi frygter kort sagt, at der vil komme rigtig mange ledige også i de kommende måneder, og at der vil være langt færre nye job til de ledige at få,« siger Kaare Danielsen, der er adm. direktør i Jobindex.

I undersøgelsen fra Yougov svarer 14 pct., at de er blevet mere jobsøgende som følge af coronakrisen.

»Jeg synes det er skræmmende, så mange danskere forventer at modtage en opsigelse inden udgangen af 2020. Men der er flere ting, man selv kan gøre for at styrke sin jobsikkerhed og økonomi,« siger Kasper Rubæk, der har ansvaret for karriererådgivningen i Business Danmark.

Han mener, at denne tid er et skoleeksempel på, hvorfor det hele tiden er vigtigt, at opdatere sin profil, særligt på LinkedIn. Og så vidt muligt forsøge at udvikle sig selv og sine kompetencer.

»Selvom det er langt fra sikkert, at du bliver ramt af en corona-opsigelse, så er det bedre at være på forkant frem for på bagkant,« siger Kasper Rubæk.

BRANCHENYT
Læs også