Karriere

Journalister modtager Nobels fredspris

To journalister fra henholdsvis Filippinerne og Rusland modtager årets Nobels fredspris.

Dmitri Muratov (tv.) og Maria Ressa. Fotos: Wikimedia Commons, Eloisa Lopez (FILES) This file combination of pictures created on October 08, 2021, shows Maria Ressa (L), co-founder and CEO of the Philippines-based news website Rappler, speaking at the Human Rights Press Awards at the Foreign Correspondents Club of Hong Kong on on May 16, 2019 and Dmitry Muratov, editor-in-Chief of Russia's main opposition newspaper Novaya Gazeta gestures as he speaks during a news conference in Moscow, on December 11, 2012. - The 2021 Nobel Peace Prize was awarded on October 8, 2021 to journalists Maria Ressa (Philippines) and Dmitry Muratov (Russia). (Photo by Isaac LAWRENCE / AFP) Maria Ressa (tv.) og Dmitri Muratov. Fotos: Olaf Kosinsky (kosinsky.eu)/Wikimedia Commons, Eloisa Lopez/Ritzau Scanpix

De to journalister Maria Ressa og Dmitrij Muratov modtager dette års Nobels fredspris, skriver NRK.

Det er lederen af Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, der har offentliggjort, hvem der skulle modtage prisen på et pressemøde fredag.

De to journalister kommer fra henholdsvis Filippinerne og Rusland.

- Ressa og Muratov får prisen for indsatsen for ytringsfrihed i Filippinerne og i Rusland.

- De er samtidig repræsentanter for journalister, som står op for dette ideal i en verden, hvor demokrati og pressefrihed stadig har trange kår, hedder det i komitéens begrundelse ifølge norske NTB.

Maria Ressa, der kommer fra Filippinerne, var i 2012 med til at etablere Rappler. Det er et mediehus for undersøgende journalistik, som hun stadig leder.

Derfor har vi Nobels fredspris

Nobels fredspris er i år blevet tildelt journalisterne Maria Ressa fra Filippinerne og russiske Dmitiri Muratov.

Maria Ressa er filippinsk-amerikansk gravejournalist som driver nyhedstjenesten Rappler. Dmitrij Muratov er russisk journalist og chefredaktør for den russiske avisen Novaja Gazeta.

De får prisen for deres arbejde for ytringsfriheden i de to lande.

- De er samtidig repræsentanter for journalister, der står op for det ideal i en verden, hvor demokrati og pressefrihed har trange vilkår, hedder det i Nobelkomiteens begrundelse.

Prisuddelingen sker hvert år, og modtagerne gennem tiden tæller afgørende historiske personligheder som Theodore Roosevelt, Martin Luther King og Moder Teresa.

En enkelt dansker har modtaget fredsprisen. Det var Fredrik Bajer, der modtog prisen i 1908 for sit arbejde på det fredspolitiske område.

Læs om fredsprisen her:

  • Prisen uddeles til den, der har gjort det største arbejde for at skabe broderskab mellem nationer, afskaffe stående hære eller for at fremme eller skabe fredskonferencer.
  • Med prisen følger en medalje, et diplom og ti millioner svenske kroner - godt 7,3 millioner danske kroner.
  • Nobels fredspris er blevet uddelt siden 1901. Prisen er en af fem Nobelpriser. De øvrige kategorier er fysiologi/medicin, fysik, kemi og litteratur.
  • De fire fagpriser uddeles af Nobelstiftelsen i Stockholm, mens modtageren af fredsprisen vælges af en komité nedsat af det norske Storting.
  • Prisen er stiftet af Alfred Nobel, en svensk kemiker, der levede fra 1833 til 1896. Han blev rig efter at have opfundet dynamit.
  • Myten siger, at en avis i 1888 ved en fejl bragte Alfred Nobels nekrolog, hvor den kaldte ham dødens købmand på grund af dynamittens store skadevirkninger.
  • Det skulle have fået Alfred Nobel til at stifte prisen for at rette op på eftermælet.
  • Fredsprisen blev ikke uddelt i årene omkring Første- og Anden Verdenskrig.
  • Blandt de mest kendte modtagere af Nobels fredspris er:

1906: Theodore Roosevelt for at mægle i krigen mellem Rusland og Japan.

1919: Thomas Woodrow Wilson for at stifte ”League of Nations”, forløberen for FN.

1944: Røde Kors for organisationens store arbejde.

1964: Martin Luther King Jr. for sit arbejde med borgerrettigheder.

1978: Anwar al-Sadat og Menachem Begin for at slutte fred mellem Israel og Egypten.

1979: Moder Teresa.

1990: Mikhail Gorbatjov for sin indsats for at stoppe den kolde krig.

1994: Yasser Arafat, Shimon Peres og Yitzhak Rabin for deres indsats for at skabe fred i Mellemøsten.

2009: USA’s daværende præsident Barack Obama for at satse på diplomati og samarbejde.

Kilder: Ritzau, nobelpeaceprize.org og nobelprize.org

Dmitrij Muratov har ifølge komitéen i en årrække forsvaret ytringsfriheden i Rusland under stadig mere krævende forhold.

I 1993 var han med til at stifte den uafhængige avis Novaja Gazeta.

234 personer samt 95 organisationer var nomineret til prisen. De talte blandt andre den hviderussiske oppositionsleder, Svetlana Tikhanovskaja, og den svenske klimaaktivist Greta Thunberg.

Det er den norske Nobelkomite, der udpeger årets modtager af Nobels fredspris Komiteen har fem medlemmer, der udpeges af Stortinget, det norske parlament.

Læs også