Karriere

»Japan er fuld af så mange usagte regler, der forhindrer kvinder i at udfolde sig frit«

Den japanske forfatter Sayaka Murata er blevet verdenskendt for sine bøger, som giver et indblik i et japansk samfund, der måske ikke er helt så moderne og progressivt, som man forestiller sig. Ikke mindst når det kommer til kvinder.

Den prisbelønnede forfatter Sayaka Murata er en del af en lille bølge af japansk litteratur, der bliver oversat til dansk i disse år. Den er ofte skrevet af kvindelige forfattere og handler bl.a. om kønsroller og seksualitet, hverdagsliv og arbejdsmarkedet. Den prisbelønnede japanske forfatter Sayaka Murata er blevet rost til skyerne for sin debutroman, "Døgnkioskmennesket", om livet som ansat i en døgnkiosk. Sayaka Murata havde en kæreste, da hun var i begyndelsen af 20’erne, og hun overvejede også at gifte sig med ham. Men hun kom frem til, at hvis de to blev sammen, ville hun ikke kunne fortsætte med skrive, fortæller hun. Og så droppede hun forholdet og valgte sin forfatterkarriere.
»Det var hårdt at være kæreste med ham. Jeg skulle tage hen til ham om morgenen og lave mad til ham og vaske hans tøj. Det ville blive endnu værre, hvis jeg giftede mig med ham. Så jeg foretrak at beholde min frihed,« siger den prisbelønnede forfatter. Den prisbelønnede japanske forfatter Sayaka Murata er blevet rost til skyerne for sin debutroman, "Døgnkioskmennesket", om livet som ansat i en døgnkiosk. Sayaka Murata fik sit store gennembrud internationalt med romanen ”Døgnkioskmennesket” (2016), der er solgt i mere end 1 mio. eksemplarer i Japan. Alligevel deler den 42-årige forfatters bøger vandene i hjemlandet. Nogle læsere hylder hende for at sætte lys på den manglende ligestilling, andre kalder hende for "Skøre Sayaka", fortæller forfatteren selv. Foto: Miriam Dalsgaard.

Vi er alle indbyggere i den samme globale landsby. Det er efterhånden en slidt sang. Med et enkelt klik på computeren kan vi vriste os fri af det stille liv på villavejen og for en stund lande midt i Beijings kulørte menneskevrimmel. Vi kan følge med i andre folks liv, uanset hvor i verden de befinder sig. Og stiger vi op i en flyvemaskine, står vi kort efter med fødderne på landingsbanens asfalt på den anden side af Jorden.

Den virkelighed tilbyder indimellem så overvældende en følelse af global samhørighed, at man for en stund glemmer alle de forskelle, der trods alt stadig eksisterer mellem klodens kontinenter...

Læs også
Top job