Karriere

Sådan spotter du en stresset kollega

Hvis man holder øje med stresstegnene, kan man være med til at forebygge et længere sygdomsforløb, mener ekspert.

»Mange lytter ikke til de signaler, som kroppen sender. Man skal lytte til kroppen, når den taler til én,« siger Karsten Søderberg, adm. direktør hos Summit Consulting. Foto: Tom/Corbis/Flirt

Flere og flere danske arbejdspladser oplever mandefald, når stress rammer medarbejderne. Det går ikke kun ud over den enkelte medarbejder, men kan have konsekvenser for både den nærmeste leder, virksomheden og det danske samfund. Det oplever Karsten Søderberg, adm. direktør hos Summit Consulting, der vejleder ansatte og virksomheder i stresshåndtering.

Det koster omkring en halv mio. kr. at erstatte en sygemeldt medarbejder med akademisk uddannelse ifølge Stressforeningen, der har sine tal fra en undersøgelse fra Ugebrevet A4.

»Tendensen er, at det er blevet værre med stress i Danmark. Det er de færreste, der vil vedkende sig stress. Vi hører ofte, at folk siger, de bare har lidt travlt for tiden. Det er lidt tabubelagt at tale om stress. Hvis ens leder ikke har evnerne til at se, hvordan deres ansatte får stress, eller hvad de skal gøre ved det, kan det hurtigt udvikle sig,« siger Karsten Søderberg.

En undersøgelse foretaget for Lederne viser også, at stress er en af de største udfordringer for ledere lige nu.

Karsten Søderberg anbefaler, at ledere træner sig selv i at observere, reflektere og agere på stress, samt holde en-til-en-møder med sine ansatte en gang om måneden eller minimum en gang hver anden måned. Ansvaret ligger dog ikke kun hos lederne, for de ansatte kan også gøre en masse for at hjælpe sig selv og hinanden ifølge Karsten Søderberg.

»Mange lytter ikke til de signaler, kroppen sender. Man skal lytte til kroppen, når den taler til én. Man skal spørge sig selv: Hvad er det, der foregår her? Er det, at man i dag behøver to dobbelte espressoer, eller er det vedvarende, og noget der fortsætter, efter man har forladt arbejdspladsen?« siger Karsten Søderberg.

Hver dag er 35.000 danskere sygemeldt grundet stress, og hver femte, der bliver syg af stress, risikerer at miste sit job ifølge Stressforeningen.

Karsten Søderberg anbefaler, at man holder øje med stresstegnene tidligt hos både sig selv og sine kolleger, da det kan være med til at forebygge stress. Hvis man oplever mange af symptomerne over en længere periode, kan det være et tegn på stress, og det kan her være en god idé at gå til nærmeste leder for f.eks. at omlægge prioriteringen af arbejdsopgaver.

Spot de fysiske/psykiske tegn

  • Smerter i kroppen f.eks. hold i nakken, trykken for brystet, hovedpine, ondt i ryggen mm.
  • Søvnløse nætter
  • Tissetræng
  • Manglende sexlyst
  • Øget forbrug af stimulanser f.eks. kage og rødvin
  • Mangel på appetit
  • Øget sygefravær
  • Vrede/aggression/irritation
  • Hukommelses- og koncentrationsproblemer
  • Utilpashed/tristhed/udmattethed
BRANCHENYT
Læs også