Karriere
0

Mange ledere dropper ferie - og det kan gå ud over de ansatte

Ledere kan være med til at opbygge en dårlig arbejdskultur, hvis de ikke selv holder ferie, mener ledelsesrådgiver.

Hver femte leder droppede mere end ti feriedage det seneste ferieår. Det kan sende et negativt signal til medarbejderne, mener ledelsesrådgiver. Foto: TOM, Corbis/Flirt

Når vi går ferien i møde, slukker vi for computeren og hopper måske gerne på et fly mod udlandet, i en bil mod sommerhuset eller ud i haven for at slappe af.

Men for mange ledere ser det ikke sådan ud. I hvert fald ikke hvis man ser på en ny undersøgelse fra interesseorganisationen Lederne, der viser, at hver anden leder ikke holder al sin ferie.

Om undersøgelsen

Interesseorganisationen Lederne har i samarbejde med analyseinstituttet YouGov undersøgt, hvor mange ledere i danske virksomheder, der har afholdt ferie i ferieåret maj 2016 til maj 2017. Undersøgelsen er baseret på svar fra 2.176 ledere.

  • 52 pct. har ikke holdt al den ferie, som de havde krav på. De seneste fire år har det været 44-48 pct.
  • For de fleste ledere er det mellem én og fem feriedage, som ikke er blevet brugt
  • For 21 pct. er det mere end ti feriedage, som ikke er blevet brugt
  • 69 pct. forklarer de ubrugte feriedage med, at det ikke kunne passe ind i forhold til arbejdet
  • 78 pct. med ferie til gode har valgt at få hele eller dele af den ikke-afholdte ferie overført til det nye ferieår

Kilde: Interesseorganisationen Lederne

For de fleste ledere er det, ifølge undersøgelsen, mellem én og fem feriedage, som ikke er blevet brugt i det seneste ferieår 2016-2017.

En ud fem ledere har dog brugt ekstra mange dage på arbejdspladsen og droppede mere end ti feriedage det seneste ferieår.

Det er derfor ikke altid en god idé at kigge mod sin leder for det gode eksempel, da de ofte ikke er så gode til at holde de nødvendige pauser fra hverdagen, mener Michael Uhrenholt, teamchef og ledelsesrådgiver hos Lederne.

»Før man kan være noget for andre mennesker, skal man være noget for sig selv. Som leder er man rollemodel for sine medarbejdere. Det kommer til at klinge meget hult, hvis lederen siger til medarbejderne, at de skal sørge for at holde ferie, mens lederen altid selv er på arbejde. Det handler om det signal, man sender, og den kultur, man som leder bygger op,« siger Michael Uhrenholt i en pressemeddelelse.

En kultur med overarbejde og ferie ved skrivebordet er negativt for arbejdspladsen, og kan i værste tilfælde føre til stress hos medarbejderne, der er blevet identificeret som en af af ledernes største udfordringer.

Ferie er en af de faktorer, der giver medarbejderne en god work-life-balance, har Karsten Søderberg, adm. direktør hos Summit Consulting, der vejleder ansatte og virksomheder i stresshåndtering, tidligere pointeret overfor Finans.

BRANCHENYT
Læs også