Karriere
0

22-årig it-nørd gik fra praktikant til chef på otte måneder

Marcus Hutchins opnåede heltestatus inden for it-branchen, da han bremsede virussen WannaCry. Men før det nåede han at imponere sin arbejdsgiver, der forfremmede ham til chef efter blot otte måneder.

Den 22-årige Marcus Hutchins er ansat i sikkerhedsvirksomheden Kryptos Logic. Han var i København for første gang for at fortælle om, hvordan han bremsede det globale hackerangreb WannaCry. Foto: Maiken Reimer Rønneberg.

Den 22-årige brite Marcus Hutchins bliver af mange medier kaldt for helten, der stoppede det famøse WannaCry-angreb. Et angreb, der lagde det engelske sundhedssystem NHS ned, og nåede at ramme over 200.000 computere i 150 lande.

Sådan bremsede Marcus Hutchins WannaCry
  • På en blog med overskriften »Sådan stopper man tilfældigvis et globalt hackerangreb« dokumenterede Marcus Hutchins, hvordan han bar sig ad med at bremse den globale virus.
  • Han opdagede en såkaldt kill-switch, der forhindrede virussen i at sprede sig med samme hastighed som før.

Men selvom Marcus Hutchins gjorde sig bemærket i samtlige medier med sin it-ekspertise, efter Wanna-Cry-virussen brød ud, er det måske hans hurtige vej op af karrierestigen, der er endnu mere bemærkelsesværdigt ved den unge it-nørd.

På otte måneder sprang han flere trin på karrierestigen over og henter nu bonusser hjem, der er større end danskernes gennemsnitlige årsløn. Bonusserne er på flere hundrede tusinde kroner, og det er penge, som Marcus Hutchins kan se frem til oven i sin løn - flere gange om året.

Det præcise beløb vil hans arbejdsgiver dog ikke have, at han afslører.

Jeg holder for meget af mit arbejde til at forlade det for noget andet. Selv en højere løn. Jeg er ikke rigtig interesseret i penge.

Marcus Hutchins, it-ekspert i Kryptos Logic

»Det er vildt, ikke? Problemet er, at mit liv nok har nået toppen nu, og så går det bare ned ad fra nu af,« siger Marcus Hutchins.

Han beskriver sig selv som en autodidakt programmør, der ikke er gået en hel lige vej ind på arbejdsmarkedet.

»Jeg blev færdig med community college, da jeg var 19 år, og i to år efter det lavede jeg ikke så meget. For lidt over et år siden skrev jeg et opslag på min blog om malware, og derefter fik jeg flere e-mails med jobtilbud,« fortæller Marcus Hutchins.

Han takkede ja til en tidsbegrænset stilling som virksomhedspraktikant med en beskeden løn i det amerikanske sikkerhedsfirma Kryptos Logic.

Blå bog: Marcus Hutchins
  • 22 år
  • Bor hjemme hos sine forældre i det sydvestlige England
  • Chef for afdelingen threat intelligence i Kryptos Logic
  • Blev færdig med community college i 2013

To måneder senere blev han fastansat, og de efterfølgende måneder blev han hurtigt forfremmet, indtil han til sidst, otte måneder senere, kunne kalde sig direktør for afdelingen threat intelligence.

Selvom hans it-ekspertise har rygtedes, efter han bremsede WannaCry, og han har fået tilbudt andre job, har han ikke planer om at skulle videre lige foreløbig.

»Lige nu kan jeg ikke se mig selv andre steder end i dette firma. Jeg holder for meget af mit arbejde til at forlade det for noget andet. Selv en højere løn. Jeg er nået til et punkt, hvor jeg bare er glad for, hvad jeg tjener, og jeg har ikke rigtig behov for mere. Jeg er ikke rigtig interesseret i penge. Så længe jeg har mulighed for at rejse og på et tidspunkt købe et hus, så er jeg lidt ligeglad med, hvad jeg tjener,« siger Marcus Hutchins.

Marcus Hutchins har selv ansat to i den afdeling, han leder, men som 22-årig er det svært at finde sig helt til rette i den nye chefstilling, forklarer han. For selvom der ikke er nogen i afdelingen, som har været der længere end ham, er det stadig ansatte, der er meget ældre end ham selv.

»De kan ikke lide idéen om en yngre chef, så vi siger bare, at de er ansat i virksomheden og arbejder under mig. I stedet er vi lidt mere som arbejdspartnere,« fortæller Marcus Hutchins.

Han har anlagt en afslappet holdning til sit arbejde, som han beskriver mere som en hobby, på trods af at de fleste arbejdsdage er på langt over 10 timer.

Af den grund arbejder både ham og hans afdeling hjemmefra, for så er jobbet heller ikke noget, der føles som en pligt, men noget der bliver sjovt, fordi man selv kan styre sine egne arbejdstider, forklarer Marcus Hutchins.

BRANCHENYT
Læs også