Karriere
0

Jobmarkedet boomer

Der bliver i disse måneder slået nye job op i et højere tempo end tidligere på året.

Ikke siden finanskrisen er der blevet lagt så mange jobopslag på internettet i løbet af en måned som i august.

Danske virksomheders efterspørgsel på arbejdskraft er nu så høj, at der i august blev lagt 22.600 nye jobannoncer på nettet. Det er det højeste antal på en måned siden finanskrisen, skriver Dansk Jobindex' nyhedsbrev.

I en længere periode frem til i sommer blev et nogenlunde uændret antal nye jobannoncer lagt på nettet hver måned, ca. 20.000. I de seneste måneder har der imidlertid været tydelige tegn på et stigende antal jobannoncer og dermed et øget tempo på jobmarkedet.

Det fastslår Dansk Jobindex, der hører under Dansk Erhverv.

»Der er opsving i dansk økonomi. Det er både Nationalbanken, regeringen og de økonomiske vismænd enige om. Væksten tegner i år til at blive over 2 pct., og der er grund til at forvente stigende beskæftigelse. Optimismen i de økonomiske prognoser underbygges af Dansk Jobindex, som følger udviklingen på arbejdsmarkedet helt frem til august i år«, står der i nyhedsbrevet.

Tallene fra Dansk Jobindex er i tråd med udviklingen i antal danskere i arbejde. Beskæftigelsen kan ifølge økonomernes forventninger sætte rekord allerede i år.

Væksten tegner i år til at blive over 2 pct., og der er grund til at forvente stigende beskæftigelse.

nyhedsbrevet Dansk Jobindex

Opgørelsen over hvor mange nye jobannoncer, der bliver lagt på nettet fra måned til måned, har historisk vist sig at være en god indikator for den fremtidige udvikling i beskæftigelsen. I december 2009, da finanskrisen rasede, blev der lagt 12.500 nye jobannoncer på nettet månedligt. I månederne inden krisen var tallet over 30.000.

»Det nuværende niveau er sammenligneligt med niveauet i starten af 2006, inden arbejdsmarkedet blev karakteriseret af en egentlig overophedning, men optakten til overophedningen,« skriver Dansk Jobindex.

Den aktuelle store efterspørgsel på arbejdskraft medvirker ifølge økonomisk teori til stigende lønninger. Lønvæksten herhjemme har da også i syv kvartaler i træk oversteget lønvæksten i udlandet. Det udhuler langsomt Danmarks konkurrenceevne også over for lande i eurozonen, vurderer Dansk Erhverv.

Samtidig advarer Dansk Jobindex mod flaskehalse på arbejdsmarkedet, dvs. at der bliver så få medarbejdere med de ønskede kompetencer, at virksomhederne ikke kan ansætte tilpas mange af dem - altså få nok gennem "flaskehalsen".

De fænomener kan medvirke til at dæmpe opsvinget herhjemme.

Nordea og Danske Bank spår om en årlig dansk vækst for 2017 på 2,2 pct.

BRANCHENYT
Læs også