Karriere

Syv ud af 10 på barsel overvejer at skifte job

Det er et vink med en vognstang til virksomhederne, at mange tænker på at skifte job, når de er på barsel, lyder det fra netværksdirektør.

Artiklens øverste billede
Foto: Per Folkver

Barsel er andet end bleer og babysvømning: At stifte familie betyder for mange også overvejelser om et jobskifte.

Det viser en ny undersøgelse, hvor hele 23 pct. svarer, at de har skiftet job i forbindelse med deres barselsorlov og hele 70 pct. svarer, at de overvejede at gøre det.

»Barslen er en periode, hvor rigtig mange for første gang får tid til at reflektere over deres arbejdsliv og familieliv. Mange oplever, at deres prioriteter ændrer sig samtidig med, at tiden bliver knap, og at det på en ny måde skal være meningsfuldt at gå på arbejde og være væk hjemmefra,« siger Anne Sophie Sehested Münster, der er adm. direktør i Inspired Beyond Babies, der står bag undersøgelsen.

Den bygger på svar fra 1400 respondenter - primært kvinder, hvoraf hovedparten har længere videregående uddannelser.

Tallene bør ifølge Anne Sophie Sehested Münster være et vink med en vognstang til virksomhederne, hvor mange overser, at barslen kan være en måde at holde på dygtige ansatte frem for at støde dem væk.

»For mange virksomheder koster det rigtig mange penge at miste medarbejdere, så kan man få sat en struktur op omkring dialog og inklusion under barslen, så det ikke sker i forbindelse med orloven, har man som udgangspunkt en god business case,« siger Anne Sophie Sehested Münster.

I den danske afdeling af IT-giganten IBM har man indført, at medarbejdere, der kommer tilbage fra barsel de første uger får fuld løn, men arbejder på nedsat tid.

Det sker netop for at lette overgangen fra barsel til arbejdsliv og imødekomme et ønske fra medarbejderne om at finde balancen igen i arbejdsliv og privatliv, når livssituationen har ændret sig, forklarer Anne Marie Ravn, der er HR direktør i IBM.

»For at fastholde vores talenter, skal vi give dem muligheden for et arbejdsliv, der imødekommer de ønsker og behov, der er hos lige netop dem, og vi anerkender, at barsel og forældreorlov er en naturlig del af arbejdslivet,« siger hun.

Barslen skal ses som en måde både at fastholde de ansatte, men også sørge for, at de udvikler sig og bruger de nye kompetencer, som det at blive forælder også giver, mener Anne Marie Ravn og tilføjer, at de barslende i IBM derfor bliver tilbudt at være med i et fagligt netværk.

»På den måde får vi ikke bare styrkede medarbejdere tilbage, men forhåbentligt også engagerede og motiverede medarbejdere,« siger hun.

I undersøgelsen fra Inspired Beyond Babies svarer 52 pct., at de ikke har haft dialog med deres arbejdsgiver under barslen. Men 75 pct. svarer, at de godt kunne have tænkt sig det.

»Jo mere distance, arbejdsgiveren holder til de ansatte under deres barsel, hvor de netop har refleksioner om fremtiden, jo mindre vil arbejdsgiveren indgå i ligningen, der medvirker til medarbejderens endelige beslutning,« siger Anne Sophie Sehested Münster, adm. direktør i Inspired Beyond Babies. Foto: Caroline Abildtrup Bagger.

En stor del af dem, der svarer i undersøgelsen er kvinder – og det er naturligt, for det er stadig kvinderne, der tager 90 pct. af barslen, forklarer Anne Sophie Sehested Münster.

»Kvinderne tager den længste barsel, og dermed bliver det også dem, der efterfølgende typisk bliver primære omsorgspersoner, tager sygedage og sørger for praktikken i familien. Og derfor er det også dem, der typisk har overvejelser om, hvordan fx en performancekultur på deres arbejde skal forenes med, at de også er tilstrækkelige hjemme,« siger hun.

Danske mødre tager i gennemsnit næsten 280 dages barselsorlov, hvilket er otte gange så meget som danske fædre. At det typisk er kvinderne, der tager størstedelen af barslen, er af flere blevet fremhævet som en af årsagerne til, at der er flere mandlige end kvindelige ledere.

Advokatfirmaet Bruun & Hjejle har for nylig meldt ud, at det fra januar 2022 vil være muligt for de mandlige medarbejdere at gå på barselsorlov med fuld løn i seks måneder – på lige fod med de kvindelige ansatte.

Den nye ordning tilgodeser både et ønske fra firmaets mandlige medarbejdere, der har ønsket ret til mere barsel, men det handler i høj grad også om at få større ligestilling på virksomhedens ledende poster, forklarer partner og bestyrelsesformand i Bruun & Hjejle Ole Spiermann.

»Vi vil gerne være med til at skabe rammerne for, at kvinderne hurtigere kan komme tilbage på arbejdsmarkedet,« siger han.

Anne Sophie Sehested Münster der rådgiver en række af landets største virksomheder om fastholdelse af medarbejdere under barsel, roser initiativet fra Bruun & Hjejle.

»Det er et markant skifte og et stærkt signal, der vidner om, at virksomhederne har fået øjnene op for barselsperioden og ser barselsvilkår generelt som et vigtigt konkurrenceparameter, når de dygtigste kandidater skal rekrutteres og fastholdes,« siger Anne Sophie Sehested Münster.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.