Eksporttal sminker landbruget

Analyse konkluderer, at fødevaresektoren ikke fylder helt så meget i økonomien, som eksporttal indikerer.

Artiklens øverste billede
BNP-bidraget fra fødevaresektoren – defineret som landbrug, fiskeri og fødevareindustri – var ifølge Jens Sand Kirk på 60 mia. kr. i 2013.

Når fødevaresektoren bruger eksporttallene til at iscenesætte sig selv som en væsentlig faktor i dansk økonomi, er der grund til at tage tallene med en god portion salt.

Det mener senioranalytiker Jens Sand Kirk fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), som JyllandsPosten har bedt kigge på nationalregnskabet.

Ifølge Jens Sand Kirk giver det langt mere mening at kigge på sektorens beskæftigelse og bidrag til Danmarks bruttonationalprodukt (BNP), som måler værdien af et lands samlede produktion fratrukket forbrug af råvarer.

Og så tegner der sig et noget andet billede end det, som fødevaresektoren tegner, når den fremhæver sin andel på 25 pct. af Danmarks samlede vareeksport.

BNP-bidraget fra fødevaresektoren – defineret som landbrug, fiskeri og fødevareindustri – var ifølge Jens Sand Kirk på 60 mia. kr. i 2013.

Det svarer til 3,2 pct. af Danmarks samlede BNP.

»Om det så er meget eller lidt, må man afgøre med sig selv. Det interessante er, at det er dét tal, som politikerne skal tage udgangspunkt i, når de skal vurdere, hvor vigtig sektoren er,« siger han.

Eksporten er vigtig

Tre fjerdedele af sektorens BNP-bidrag afhænger af eksport, så der er ingen tvivl om, at eksporten er vigtig for sektoren, tilføjer han.

Ifølge Jens Sand Kirks beregninger var 115.500 personer sidste år beskæftiget i fødevaresektoren, svarende til 4,3 pct. af den samlede beskæftigelse, hvilket igen er noget mindre end det tal, som sektoren selv bruger.

Landbrug & Fødevarer medregner således også afledte job i eksempelvis servicesektoren, ligesom den inkluderer enzymvirksomheder og drikkevarer. Den metode har ført brancheorganisationen frem til 183.500 beskæftigede i 2012.

»I Landbrug & Fødevarer taler vi om en fødevareklynge – på samme måde som både regeringen gør, og som man gør i andre lande. Det er en anerkendt definition af vores sektors samlede bidrag til samfundet,« siger brancheorganisationens cheføkonom, Thomas Søby.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.