Eksporttal sminker landbruget
Analyse konkluderer, at fødevaresektoren ikke fylder helt så meget i økonomien, som eksporttal indikerer.
Når fødevaresektoren bruger eksporttallene til at iscenesætte sig selv som en væsentlig faktor i dansk økonomi, er der grund til at tage tallene med en god portion salt.
Det mener senioranalytiker Jens Sand Kirk fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), som JyllandsPosten har bedt kigge på nationalregnskabet.
Ifølge Jens Sand Kirk giver det langt mere mening at kigge på sektorens beskæftigelse og bidrag til Danmarks bruttonationalprodukt (BNP), som måler værdien af et lands samlede produktion fratrukket forbrug af råvarer.
Og så tegner der sig et noget andet billede end det, som fødevaresektoren tegner, når den fremhæver sin andel på 25 pct. af Danmarks samlede vareeksport.
BNP-bidraget fra fødevaresektoren – defineret som landbrug, fiskeri og fødevareindustri – var ifølge Jens Sand Kirk på 60 mia. kr. i 2013.
Det svarer til 3,2 pct. af Danmarks samlede BNP.
»Om det så er meget eller lidt, må man afgøre med sig selv. Det interessante er, at det er dét tal, som politikerne skal tage udgangspunkt i, når de skal vurdere, hvor vigtig sektoren er,« siger han.
Eksporten er vigtig
Tre fjerdedele af sektorens BNP-bidrag afhænger af eksport, så der er ingen tvivl om, at eksporten er vigtig for sektoren, tilføjer han.
Ifølge Jens Sand Kirks beregninger var 115.500 personer sidste år beskæftiget i fødevaresektoren, svarende til 4,3 pct. af den samlede beskæftigelse, hvilket igen er noget mindre end det tal, som sektoren selv bruger.
Landbrug & Fødevarer medregner således også afledte job i eksempelvis servicesektoren, ligesom den inkluderer enzymvirksomheder og drikkevarer. Den metode har ført brancheorganisationen frem til 183.500 beskæftigede i 2012.
»I Landbrug & Fødevarer taler vi om en fødevareklynge – på samme måde som både regeringen gør, og som man gør i andre lande. Det er en anerkendt definition af vores sektors samlede bidrag til samfundet,« siger brancheorganisationens cheføkonom, Thomas Søby.