Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Politikere opfordrer »mørke« kræfter til at forlade Danmark

Helle Thorning-Schmidt tilskynder antidemokratiske islamister til at rejse ud af landet. Men ansvaret ligger til dels hos regeringen, mener Lars Løkke Rasmussen.

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen anklager regeringen for at have svigtet og udlændingepolitikken for at ligge i ruiner. Foto: Lars Krabbe

Antidemokratiske udtalelser og opfordringer om at boykotte valget hører ikke hjemme i Danmark. Det er budskabet fra en række af landets politikere, der fra begge sider af den politiske akse tager skarpt afstand fra Hizb ut-Tahrir og andre yderligtgående muslimske organisationer, som opfordrer danske muslimer til at boykotte folketingsvalget den 18. juni.

På de sociale medier har organisationen med blandt andet hashtagget #stemikke fremsat opfordringen om ikke at gå i stemmeboksen. Argumentet fra Hizb ut-Tahrir er, at man ved at stemme går imod profetens lov, fordi man på den måde er med til at lovgive – og det er ifølge Hizb ut-Tahrir ikke tilladt i islam.

Fredag aften lød samme opfordring fra den herboende yderligtgående muslim, Adnan Avdic, under et interview med TV 2 News. Avdic, der ikke tilhører nogen organisation, afsluttede interviewet med at sige ”i helvede med grundloven”.

Adnan Avdic kom til Danmark som barn fra Bosnien. I 2005 blev han tiltalt for at planlægge terror i den såkaldte Glostrup-sag, men blev frikendt to år senere.

Lørdag morgen blev opfordringen om ikke at stemme så gentaget af talsmanden for gruppen ”Kaldet til islam”, Abu Ubaydillah, der i den sammenhæng kaldte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for en diktator.

Tidligere på ugen var det et medlem af Grimhøjmoskeen i Aarhus, Youssef Loubani, der mente, at muslimer ”skal holde sig fra stemmeboksen”.

Og de antidemokratiske udtalelser møder hård modstand fra Helle Thorning-Schmidt.

"Vi fatter simpelthen ikke, hvad de mennesker, der hader vores demokrati, laver i Danmark. Hvad laver de i Danmark, hvis de ikke kan lide at være her og den styreform, som vi holder så meget af?" siger Helle Thorning  til TV 2 News.

Også justitsminister Mette Frederiksen (S) langer hårdt ud efter organisationerne ”Kaldet til islam” og Hizb ut-Tahrir, som hun kalder ”mørke, udemokratiske, fundamentalistiske” kræfter.

”Det er jo to helt forfærdelige organisationer. Det eneste, der er uforeneligt, er deres tilstedeværelse i Danmark. Og jeg vil egentlig opfordre begge organisationer til at forlade vores land og vores samfund. Det er udemokratiske kræfter, og de hører ikke hjemme her,” siger justitsministeren til tv2.dk.

Men en opfordring fra regeringen er ikke tilstrækkeligt, når borgere bruger det danske demokrati til at bekæmpe netop demokratiet, lyder det fra oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen (V).

”Historisk har man lukket nogle mennesker ind i Danmark, som ikke skulle være lukket ind. Det kan være svært at komme af med dem, der er her, og det er jo ikke gjort med en opfordring om, at de skal rejse,” siger han til TV 2 News.

Til trods for ministrenes fordømmelser ligger en del af ansvaret hos regeringen selv, påpeger V-formanden.

”Det er et svigt fra regeringen, at udlændingepolitikken ligger i ruiner,” siger Lars Løkke, der ønsker et opgør med regeringens udlændingepolitik.

BRANCHENYT
Læs også