Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Postaftale forringer service for borgerne

Borgerne får breve færre dage i postaftale, som forbedrer Post Danmarks økonomi med 328 millioner kroner.

Foto: Carsten Lauridsen

Post Danmark har ikke længere pligt til at levere breve dag til dag - den såkaldte A-post. Samtidig får Post Danmark også lov til at vente fem dage med at levere det nye standardbrev - det såkaldte B-brev.

Fakta

Et bredt flertal af Folketingets partier bestående af blå blok, Socialdemokraterne, De Radikale og SF indgik tirsdag en aftale om lempe kravene til, hvornår Post Danmark skal levere breve.

Det skal forbedre Post Danmarks økonomi med 328 millioner kroner - til gengæld må danskerne indstille sig på langsommere post.

Her er hovedpunkterne i aftalen:

  • Antallet af omdelingsdage reduceres fra seks til fem hverdage om ugen. Dermed har Post Danmark ikke længere pligt til at udbringe post om lørdagen.
  • Post Danmark har ikke længere pligt til at levere breve fra dag til dag - de såkaldte A-breve. I stedet forventer Post Danmark at tilbyde en dag til dag service i form af et særligt hastebrev.
  • B-brevet bliver det nye standardbrev, og Post Danmark får lov til at bruge længere tid på at bringe det ud. I dag skal et B-brev leveres inden for fire dage. Fremover må Post Danmark bruge fem dage på at levere brevet.
  • Ifølge transportminister Hans Christian Schmidt kan man heller ikke længere få omdirigeret sin post til sommerhuset uden at betale et gebyr.
Det er resultatet af en postaftale mellem blå blok og Socialdemokraterne, De Radikale og SF.

De lempeligere forpligtelser skal forbedre Post Danmarks økonomi med 328 millioner kroner efter flere år med store underskud.

Trods forringelserne for borgerne er transportminister Hans Christian Schmidt (V) tilfreds med aftalen, fordi den sikrer Post Danmark bedre vilkår for at fortsætte på rentabel vis.

Han afviser, at aftalen især vil gå ud over ældre og folk på landet, hvor det måske er sværere for posten at nå ud før på den sidste af de fem dage, man nu har pligt til.

- Det her gælder for dem, der bor i byen, såvel som dem der bor på landet. Men det er klart, at det kan mærkes, når vi løfter byrder for 328 millioner kroner væk fra Post Danmark, siger Hans Christian Schmidt.

Han mener dog, at det er få danskere, som vil blive ramt. Antallet af sendte A-breve er gået voldsomt ned - og det har været med til at presse Post Danmarks økonomi.

- Det er netop det, der er problemet. Der er ingen, der sender A-breve mere. Men det er stadigvæk sådan, at man får bragt posten til døren, hvis man er ældre eller handicappet.

- Den diskussion om, at man skulle gå ned i skellet og hente sin post er heller ikke med her. Det var noget, Post Danmark ønskede, men det er ikke med i aftalen, siger Hans Christian Schmidt.

Fremover vil B-brevet blive det nye standardbrev. Tidligere har Post Danmark været forpligtet til at udbringe den type brev inden for fire dage, men det bliver nu sat op til fem dage.

Samtidig kan man ikke længere få omdirigeret sin post til sommerhuset, uden at det koster et gebyr.

Post Danmark har dog oplyst over for forhandlingsparterne, at selskabet fremover også agter at tilbyde dag til dag levering som en særlig service for dem, der vil betale for det.

Socialdemokraterne finder det "dybt underligt", at regeringen vil fjerne op til 150 millioner kroner fra Post Danmark med nye momsregler i Skat, siger postordfører Christian Rabjerg Madsen. Alligevel er man gået med i aftalen.

- Vi har fået præciseret i aftalen, at Skat vil indgå i seriøse drøftelser om, at Post Danmark vil blive friholdt for negative konsekvenser.

- Vi er nødt til at forholde os til, at Post Danmark taber penge hver eneste dag. Derfor har vi taget en række initiativer, som sikrer, at Post Danmark fremover fortsat vil være stærkt og vil udbringe post i hele landet, siger han.

De Konservatives postordfører, Rasmus Jarlov, lægger vægt på, at aftalen forbedrer Post Danmarks økonomi, så man ifølge ham forhindrer, at det fremover kan koste 50 kroner at sende et brev.

Læs også