Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Nejpartier kalder ny aftale for skatteydere for uambitiøs

En ny aftale skal styrke skatteborgernes klagemuligheder, men pakken går ikke vidt nok, mener EL, AL og SF.

Der er tale om lappeløsninger, og regeringen forpasser muligheden for at gribe fat på de helt grundlæggende udfordringer, som Skat står overfor.

Det mener Enhedslisten, Alternativet og SF, der ikke bakker op om en aftale, som ifølge aftalepartierne skal styrke borgere og virksomheders retssikkerhed, så tilliden til Skat bliver genoprettet.

Men aftalen er for uambitiøs, lyder skudsmålet fra de tre partier, som dog bakker op om den del af aftalen, hvor der etableres et skattekontor hos Ombudsmanden. Borgere skal kunne gå til kontoret, når deres klagemulighed ellers er udtømt.

Med aftalen får selskaber betalt omkostningerne, hvis de vinder en sag mod Skat. Taber de sagen, får de dækket halvdelen af omkostningerne.

Kritikerne frygter, at det vil medføre et stormløb mod Skat, og at større virksomheder vil udnytte reglerne.

- Der er minimum 50 procents dækning. Virksomheder, som har store skattekontorer, kan bare sætte deres folk i gang nu. De får bedre mulighed for at lave skatteoptimering og bedre skattetænkning, siger Rune Lund, skatteordfører for Enhedslisten.

Der er afsat 60 millioner kroner til at dække omkostningerne ved klagesager.

Argumentet afvises dog af skatteminister Karsten Lauritzen (V), som har stået i spidsen for aftalen ved navn Retssikkerhedspakke II.

- Hvis man vinder en sag over Skat, har man haft ret. Hvis man taber, får man dækket halvdelen af omkostningerne. Det synes jeg, sådan set er fair. Jeg tror ikke, at store virksomheder vil udnytte det, siger han.

Det var Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, som afskaffede godtgørelsen ved skattereformen i 2009, men den genindføres altså nu.

Ifølge de tre kritiske partier indeholder pakken intet bud på løsninger, når borgere bliver snydt af skattespekulanter eller oplever Skat som værende bureaukratisk.

- Desværre er der ikke nok fokus på borgernes krav på retssikkerhed mod at lade skattespekulanter slippe. Derfor er vægten tippet, og SF kan ikke støtte aftalen, siger skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) i en pressemeddelelse.

Skatteministeren håber på, at der fra 1. januar 2017 kan laves en sagsbehandlingsgaranti på seks måneder for nye sager i Skatteankestyrelsen.

Læs også