Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Nye Borgerlige: EU-udmeldelse vil gavne dansk økonomi

En udmeldelse af EU vil ikke skade Danmarks økonomi, mener Nye Borgerlige. Liberal tænketank er lodret imod.

Nye Borgerlige vil melde Danmark ud af EU. Det vil hverken skade dansk økonomi eller danske virksomheder, nærmest tværtimod, lader partiformand Pernille Vermund forstå på et pressemøde torsdag:

- Jeg er ret sikker på, at EU vil have stor interessere i at handle med Danmark, og at Danmark vil have stor interesse i at handle med EU.

Selv om den liberale tænketank Cepos langt hen ad vejen støtter det nye højrefløjspartis økonomiske politik, er cheføkonom Mads Lundby Hansen lodret uenig:

- Min vurdering er, at en udmeldelse af EU klart vil skade dansk økonomi.

- Meget af vores erhvervsregulering er bundet op på EU-samarbejdet, så hvis vi melder os ud af EU, vil det skabe rigtig meget uro og usikkerhed om rammebetingelserne for at drive virksomhed i Danmark og investere i Danmark.

Til gengæld bifalder Mads Lundby Hansen, at Nye Borgerlige har fremlagt forslag til skattelettelser for samlet set cirka 55 milliarder kroner.

- Nye Borgerliges skatte- og afgiftslettelser vil ifølge vores beregninger øge beskæftigelsen med cirka 25.000 personer. Til sammenligning giver Lars Løkke Rasmussens skattereform 11.000 ekstra i arbejde, siger cheføkonomen.

Spørgsmål: Men hvordan vil du vurdere partiets samlede økonomiske politik, når Pernille Vermund siger, at en udmeldelse af EU ikke vil have negative økonomiske konsekvenser?

- Min overordnede vurdering er positiv, fordi man lægger op til at sænke skatter og afgifter ganske markant. Men min vurdering er, at en udmeldelse af EU vil trække væksten ned i dansk økonomi, siger Mads Lundby Hansen.

- Men der lader jo heller ikke til at være noget som helst flertal for en udmeldelse.

Det faktum holder dog ikke Pernille Vermund tilbage.

Direkte adspurgt, om dansk økonomi vil vokse, hvis Danmark stod uden for EU, lyder hendes svar på pressemødet:

- Ja, det ville den.

- EU står blandt andet i vejen for, at vi kan udvise kriminelle udlændinge. EU står i vejen for, at vi kan holde styr på vores grænser.

- Hvis vi ikke har styr på, hvem og hvor mange der kommer ind i vores land, og vi ikke kan komme af med mennesker, som kommer hertil og koster en masse penge og ødelægger vores værdigrundlag, så står vi med en udfordring, som er langt større, end vi kan tillade os.

Læs også
Top job