Serier

Briternes centralbankchef er under pres for at gå af

Britiske medier spekulerer i, at Londons centralbankchef går af på grund af spændinger med regeringen.

Brexit - britisk farvel til EU

Spekulationerne om, at Storbritanniens centralbankchef er på vej ud, tager til blandt de britiske medier.

Chefen for Bank of England hedder Mark Carney og er canadier. Han har en femårs kontrakt, som udløber i 2018,

Han har i sin kontrakt en klausul om, at han kan blive til 2021 og har ifølge det tyske nyhedsbureau dpa erklæret, at han inden udgangen af i år vil meddele sine hensigter.

Men ifølge medierne kan hans uenighed med premierminister Theresa May og hendes regering betyde, at han går af langt inden da.

Nogle analytikere har spekuleret i, at han allerede torsdag, hvor der er en planlagt pressekonference i centralbanken, vil meddele, at han stopper.

- Jeg er ked af at sige det - han virker som en fin fyr - men Mark Carney bør træde tilbage, siger Daniel Hannan, konservativt medlem af EU-Parlamentet, til Sunday's Financial Times.

- Hans politisering af embedet er der ingen undskyldning for, tilføjer han.

Carney er kommet under voksende pres efter den britiske folkeafstemning om EU i juni, da Brexit-fløjen, der vil have Storbritannien ud af EU, vandt.

Centralbankchefen regnes for at stå tæt på nu tidligere premierminister, David Cameron, der anbefalede, at briterne skulle stemme for at forblive EU-medlem.

Nyhedsbureauet AFP skriver, at euroskeptikere har kritiseret Carney for at udsende advarsler om de økonomiske konsekvenser, hvis briterne stemte for at sige farvel til EU, sådan som de så efterfølgende gjorde.

Nu står den på brexit i Storbritannien, og EU-kritikerne i den nye regering og i oppositionspartiet Ukip presser ifølge flere britiske aviser på for, at han skal gå af.

Hvis han meddeler sin afgang torsdag, ventes det omgående at øge presset på det britiske pund, der i forvejen er faldet i værdi efter folkeafstemningen.

Carney regnes ifølge Sunday's Finacial times for en "stabil hånd i den økonomiske politik".

BRANCHENYT
Læs også