Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

EU fjerner afgifter på data allerede denne sommer

Det bliver langt billigere at bruge sin telefon i EU-lande allerede den kommende sommer.

Der er indgået en endelig aftale i Europa-Parlamentet og ministerrådet om en afskaffelse af roamingafgifter i EU.

Afskaffelsen træder i kraft 15. juni 2017, oplyser Det Radikale Venstres medlem af Europa-Parlamentet Jens Rohde, der har siddet med ved forhandlingerne, der sluttede natten til onsdag.

- Det har været en lang kamp, der har stået på siden 2013. Dette er en sejr for forbrugerne, at de nu kan bruge data i alle EU-lande, uden at det skal koste dem ekstra, siger han.

Afskaffelsen betyder, at man som forbruger kan gøre brug af den indkøbte data i alle 28 EU-lande, uden at det koster ekstra.

Dog er der indført en såkaldt fair use-begrænsning, som skal forhindre misbrug og sætter et loft for, hvad der er rimelig brug.

De sidste knaster i aftalen omhandlede, hvad teleselskaberne skal betale, når deres kunder bruger data hos udenlandske udbydere.

De store europæiske selskaber forsøgte at opkræve en så høj pris som mulig, mens de mindre selskaber sigtede efter at få en lav pris.

Natten til onsdag nåede man til enighed om, at selskaberne skal kompenseres med 7,7 euro per gigabyte data, svarende til 57 kroner.

Denne takst sænkes gradvist frem mod 2021, hvor den ender på 2,5 euro.

Forslaget om fri roaming i EU blev første gang fremsat af Jens Rohde tilbage i 2013. Han var fortørnet over det, han kalder en "overtaksering af datapriser".

I gennemsnit betalte en EU-borger i 2013 698 procent over den reelle kostpris for udbyderne, når telefonens data blev brugt i udlandet, fortæller Jens Rohde.

- Med denne aftale slipper forbrugerne for at tænke over, at der skulle komme en ekstraregning. Det er ikke sikkert, at det her får EU til at blive bedre, men det viser en reel løsning, som EU's borgere vil kunne mærke, siger Jens Rohde.

BRANCHENYT
Læs også