Børsberetning
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Markedsrapport: Historisk dårlig årsstart for aktiemarkederne

Første uge af 2016 vil gå over i historien som et af de mest tumultariske på de globale markeder.

Det blev til en usædvanlig rød start på året for aktiemarkeder verden over. Foto: APImages

En hektisk uge på de finansielle markeder er slut. Kinesisk tumult, usikkerhed i Mellemøsten og olieprisfald har været på dagsordenen og har samlet set skabt momentvis panik hos investorerne.

Fredag faldt der noget mere ro over gemytterne,  end der har været tidligere på ugen. Først lignede det endda en positiv dag, men senere blev det klart, at det ikke ville lykkes  markederne at slippe den dårlige stemning.

De europæiske aktier endte i dag den værste uge siden august 2011 og det brede paneuropæiske Stoxx 600-indeks faldt 1,3 pct.

Også de danske aktier tog turen ned fredag. C20 Cap endte ugen med et fald på 1,5 pct. Set over hele ugen er eliteindekset dermed faldet 4,1 pct.

En ellers stærk amerikansk jobrapport, der også bliver kaldt Kongen af Nøgletal på grund af dens indflydelse på markederne, skabte kortvarigt optimisme. Rapporten viste en bedre end ventet jobskabelse i USA, men det var ikke nok til at vende stemningen. Medvinden på det amerikanske arbejdsmarked kunne ikke dække over nervøsiteten for, hvad der sker med den økonomiske vækst i Kina.

Efter massive fald henover ugen steg de kinesiske aktieindeks ellers fredag, men det ændrer ikke på, at der er stor usikkerhed omkring udsigterne i verdens næststørste økonomi.

Derudover vendte oliepriserne også et par gange i løbet af fredagen, men endte med fald, så prisen for den sorte råvare nu er rutsjet alle fem handelsdage i USA til det laveste niveau i mange år – under 33 dollar tønden.

Oliepriserne var gennem hele ugen et tema på markederne, og den mest faldende sektor både i Europa og USA var olie- og gassektoren.

Netop i USA lagde aktiemarkederne ellers først godt fra land på grund af jobrapporten, men endte dagen i rødt. Dermed er den første uge af 2016, den værste første uge for de amerikanske aktier nogensinde.

Det brede S&P 500-indeks faldt 1,1 pct. og er faldet mere end 6 pct. over hele ugen. Det samme gælder for industritunge Dow Jones, der faldt 1 pct., mens Nasdaq faldt knap 1 pct.

Blandt de aktier, der var hårdest ramt, var ikke overraskende olieselskaberne. Chevron faldt således 1,2 pct. i markedsværdi fredag, mens Exxon faldt over 2 pct.

BRANCHENYT
Læs også