Serier

Selskaber skal koste 1 kr.

Vækst: Iværksættere skal kunne stifte selskaber med blot 1 kr. på lommen. Eksperter er positive.

Konkurskabinettet
Foto: Colourbox

Stift et selskab for 1 kr., og undgå at sætte huset og bilen på spil.

Det vil regeringen gøre til virkelighed for at sætte gang i iværksætteriet og skabe vækst.

Regeringen har sendt et udkast til lovforslag i høring, og heraf fremgår det, at planen skal føres ud i livet med en ny selskabsform, iværksætterselskaber (IVS), som supplement til aktieselskaber (A/S) og anpartsselskaber (ApS).

Aktieselskaber kan i dag stiftes med et indskud på mindst 500.000 kr., mens kapitalkravet til anpartsselskaber foreslås nedsat fra de nuværende 80.000 kr. til 50.000 kr.

»Ændringerne i selskabsloven skal fremme åbenhed og god ledelse i danske selskaber samt skabe bedre vilkår for iværksættere til at etablere selskaber,« konstaterer erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) i en skriftlig kommentar.

En sællert

Initiativet modtages positivt af en række eksperter og organisationer, herunder professor Erik Werlauff fra Aalborg Universitet.

»Iværksætterselskabet bliver en sællert,« vurderer han.

Dansk Iværksætter Forening mener, at initiativet vil få flere i gang med at drive virksomhed, men advarer om, at selskaber helt uden kapital kan svække tilliden til iværksætterne.

»Hvis man lægger 1 kr. i kapital, siger det måske noget om ens ambitionsniveau,« siger direktør Jakob Engel-Schmidt.

Selv om det i dag koster 80.000 kr. at stifte et selskab, hvor man ikke hæfter for selskabets gæld, har kravet længe kunnet omgås ved for eksempel at stifte et engelsk 1-punds selskab med en dansk filial. Andre har brugt de omdiskuterede smba- selskaber, der nu afskaffes.

BRANCHENYT
Læs også