Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Skat skal forklare studehandler

Både skatteministeren og Skats retssikkerhedschef reagerer på Kasi-sag. Oppositionen opfordrer til en systematisk undersøgelse af Skats arbejdsmetoder.

Skat sætter jagten ind
Finansmand Jesper "Kasi" Nielsen om sin skattesag. Sagens dokumenter viser, at han blev truet af Skat undervejs til at indgå en aftale, og han er selv rystet over mødet med skattefolkene. Foto: Niels Hougaard

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) kræver nu en redegørelse fra Skat, der bl.a. skal belyse omfanget af studehandler i skattesager.

Kravet kommer, efter at Jyllands-Posten i påsken afdækkede, hvordan Skat prangede om Jesper "Kasi" Nielsens skatteansættelse og truede med voldsomme personlige skattesmæk, hvis han ikke accepterede Skats krav mod hans smykkelselskab Kasi ApS.

Sagen har vakt opsigt på Christiansborg, og så sent som onsdag forsvarede Holger K. Nielsen Skat i folketingssalen og erklærede, at han havde »fuld tillid« til, at Skat overholder loven, selv om flere eksperter har stemplet Skats fremgangsmåde i Kasi-sagen som ulovlig.

Men i går tog sagen en ny drejning, da Holger K. Nielsen besluttede at kræve en generel redegørelse fra Skat om håndteringen af lovgivning og retningslinjer i sagsbehandlingen.

Krav efter JP-omtale

Han understreger, at han ikke kan gå ind i den konkrete sag, men bekræfter, at beslutningen er taget som en direkte konsekvens af JyllandsPostens omtale af Kasi-sagen.

»Jeg har stadig tillid til Skat, men jeg kan høre, at oppositionen ikke har det, og så synes jeg, det er mest rigtigt at få det afklaret, så det ikke hænger i luften,« siger Holger K. Nielsen, der forventer at modtage redegørelsen inden for nogle uger.

Også Skats egen retssikkerhedschef, Margrethe Nørgaard, har besluttet sig for at gå ind i sagen, men hun har endnu ikke afgjort, om hun vil gennemføre en større undersøgelse af Skats praksis, fortæller hun til JyllandsPosten.

Gitte Lillelund Bech (V), der er formand for Folketingets Skatteudvalg, siger, at hun har fået flere henvendelser fra virksomheder, der kan berette om lignende episoder, hvor Skat optræder meget aggressivt, men samtidig lægger op til at slå en handel af, og både Venstre og de Konservative opfordrer retssikkerhedschefen til at »sætte sig systematisk ind i området.«

»Jeg er dybt forarget, og det virker efterhånden, som om vi har et Skat, der er ude af kontrol. Jeg tvivler på, at der er politisk rygdækning til at køre sådan en kampagne mod borgere i dette land,« siger skatteordfører Brian Mikkelsen (K).

I strid med Grundloven

Lektor i skatteret på Aalborg Universitet Thomas Rønfeldt er en af de eksperter, der har stemplet Skats håndtering af Kasi-sagen som ulovlig, og det holder han fast i:

»Det må ikke kunne ske, at man kan sidde og forhandle om ens skatteansættelse. Hvad så med dem, der ikke får lov at forhandle? Vi er lige for loven, og derfor har vi en bestemmelse i Grundloven, der siger, at der skal være hjemmel i lovgivningen for at opkræve skat,« siger han.

Skatteminister Holger K. Nielsen siger, at det er »meget alvorligt«, hvis Skat har brudt loven, men han vil ikke tage stilling til konsekvenserne, hvis det skulle være tilfældet.

»Det tager jeg til den tid, hvis der skulle være et problem. Men det forventer jeg ikke, at der er,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også