Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Skat udskriver dummebøder

Krav om bedre retssikkerhed og handling fra Skats ledelse. Borgere modtager unødvendige skræmmebreve, og revisorer straffes for fodfejl, lyder kritikken.

Skat sætter jagten ind
Formanden for Skatterådet, Hanne Søgaard Hansen. Foto: Mik Eskestad

Skat synes på vej mod en regulær tillidskrise med beskyldninger om bøllemetoder og justitsmord, og nu melder formand Hanne Søgaard Hansen fra landets øverste ligningsmyndighed, Skatterådet, sig i koret af kritikere, der kræver bedre retssikkerhed for borgerne.

Hanne Søgaard Hansen kritiserer i et interview med Jyllands-Posten Skat for bl.a. at gå løs på virksomheder i sager, hvor grundlaget er tvivlsomt, for at sende skræmmebreve til borgerne og for at uddele bøder til revisorer for fodfejl.

»Det har udartet sig lidt til at blive dummebøder, og det, synes jeg, er ikke et retssamfund værdigt,« siger Hanne Søgaard Hansen.

Ifølge skattekontrolloven kan skatteborgere straffes for at give forkerte eller vildledende oplysninger til Skat, hvis vildledningen sker bevidst eller groft uagtsomt, hvilket vil sige, at borgeren burde have vidst, at oplysningerne var forkerte. I de tilfælde, hvor fejlen kan tilskrives revisor, er det revisoren, der får bøden.

Men ifølge skatterådsformanden har Skat brugt reglerne til at udskrive bøder for blot fodfejl til revisorerne, hvilket hun selv har oplevet flere eksempler på, og hendes synspunkt bakkes op af formanden for Danske Revisorers skatteudvalg, John Bygholm, der oplyser, at bøderne typisk lyder på mellem 5.000 kr. og helt op til 100.000 kr.

»Jeg kan godt forstå, at grove fejl skal straffes, men det er helt hen i vejret, at det skal være strafbart, at man har talt forkert sammen eller sat et kryds det forkerte sted på selvangivelsen,« siger John Bygholm.

Juridisk opgør

Revisionsbranchen betragter bøderne som ulovlige, fordi fejlene som regel hverken er bevidste eller groft uagtsomme, men alligevel betalte revisionsfirmaerne dem tidligere, fordi de ifølge John Bygholm ville undgå diskussioner med Skat. Siden 2010 har de efter eget udsagn oplevet flere eksempler på ulovlige bøder, og en række af de større revisionshuse forbereder sig nu på et juridisk opgør med Skat om bøderne.

Hanne Søgaard Hansen opfordrer Skats ledelse til at tage fat i problemerne med retssikkerheden på skatteområdet, og Skats direktør Jesper Rønnow Simonsen er lydhør.

»Jeg går faktisk ret meget op i, at vi har en saglig og faglig sagsbehandling. Det må der ikke være tvivl om, så hvis Hanne Søgaard Hansen mener, at der er problemer, vil jeg meget gerne drøfte det med hende, og er der et problem, må vi rette op på det,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også