Serier

Noma truer kokke til tavshed

Ulønnede Noma-kokke risikerer at komme på en sort liste, som deles med andre restauranter verden over, hvis ikke kokkene følger visse regler.

Michelin-stjernens skyggesider
Foto: Jens Dresling/Polfoto

Hold din mund og overhold aftalerne, eller vi skriver dit navn på en sort liste, som vi deler med restauranter i hele verden.

Sådan lyder beskeden i et introduktionsbrev fra restaurant Noma til de kokke, der kommer fra alverdens lande for at arbejde gratis på verdens næstbedste restaurant i kortere perioder.

Slutter dit ophold tidligt uden samtykke, eller dukker du ikke op, kommer dit navn på en sort liste, som vil blive delt med andre restauranter verden over, som vi deler et godt forhold med

Formulering i brevet "Stagier Introductory Note"

Brevet, med overskriften »Stagier Introductory Note«, stammer fra en udenlandsk kok, som tidligere har arbejdet gratis for Noma. Kokken oplyser, at vedkommende få uger før sin rejse til København fik tilsendt en e-mail, der bekræftede opholdet på restauranten. E-mailen indeholdt også introduktionsbrevet, som kokken kalder for »Nomas filosofi«. Heri bliver ikke blot Nomas regler, omgangstone og mødetidspunkter beskrevet. Restauranten benytter også muligheden for på forhånd at advare sin kommende arbejdsstyrke:

»Slutter dit ophold tidligt uden samtykke, eller dukker du ikke op, kommer dit navn på en sort liste, som vil blive delt med andre restauranter verden over, som vi deler et godt forhold med,« står der eksempelvis i brevet, der gentager sit budskab:

»Vi tillader ikke blogging eller offentliggørelse (online eller på anden måde) om dine aktiviteter på Noma. Hvis ikke du overholder denne regel, vil du blive bortvist øjeblikkeligt, og dit navn vil blive tilføjet en sort liste, som vil blive delt med andre restauranter verden over, som vi deler et godt forhold med.«

»Hård kost«

Jyllands-Posten har vist Nomas introduktionsbrev til førende eksperter på området. En af dem er arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet, som kalder brevet for »hård kost«.

»Ingen kan være i tvivl om, at dette er uetisk og problematisk. Der ligger en trussel i, at man kommer på en sort liste blandt restauranter verden over. Det er rigtig slemt, og det minder om metoder, som blev brugt tidligt i kapitalismens historie, som siden er blevet gjort illegitime,« siger Henning Jørgensen, der tilskynder politikerne til at gribe ind over for Noma og opfordrer til en juridisk afgørelse i denne sag.

»Uetisk og amoralsk«

Ole Hasselbalch, der er professor i erhvervsret ved Aarhus Universitet, blev ligeledes forfærdet, da han blev præsenteret for brevet.

»Dette er som minimum helt uetisk og amoralsk, og jeg tror ikke på, at dette holder i forhold til personoplysningsloven. Man må ikke føre sådan nogle sorte lister,« siger Ole Hasselbalch.

Jyllands-Posten har tidligere beskrevet, hvordan to af tre kokke på Noma arbejder gratis i godt 70 timer om ugen.

Noma afviser at udtale sig til denne artikel.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Ny serie fra FINANS: Følg 10 visionære og innovative iværksættere og deres idéer, der har potentialet til at redefinere dansk erhvervsliv.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også