Serier

Regionerne går til angreb på Lundbeck i kopisager

Erstatning: Danske Regioner undersøger muligheden for at lægge sag an mod Lundbeck. Formålet er at få erstatning for kunstigt høje medicinpriser.

Medicinselskabernes kamp
Det offentlige sundhedssystem undersøger muligheden for at sagsøge Lundbeck med krav om erstatning, fordi selskabet ifølge regionerne uretmæssigt har holdt kopikonkurrenter ude af markedet.Foto: Colourbox

Med et opsigtsvækkende træk undersøger det offentlige sundhedssystem muligheden for at sagsøge Lundbeck med krav om erstatning, fordi selskabet ifølge regionerne uretmæssigt har holdt kopikonkurrenter ude af markedet.

Det sker som opfølgning på en retssag, hvor kopiproducenten Actavis netop har anlagt erstatningskrav over for Lundbeck på omkring 100 mio. kr.

Danske Regioner betaler hvert år milliarder af kroner i medicintilskud, og kravet mod Lundbeck kan løbe op i flere hundrede millioner kroner. Allerførst skal statens advokat, Kammeradvokaten, undersøge, om kravet er realistisk.

»Vi har taget initiativ til, at Kammeradvokaten foretager en juridisk vurdering af sagen,« siger Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner.

»Vi kan se, at selskabernes måde at agere på bliver langt mere professionel og har langt større konsekvenser. Så strammes retorikken og beredskabet også fra vores side. Det er ikke ret tit, vi sætter Kammeradvokaten i gang,« siger han.

For høje medicinpriser

I Actavis-sagen har Højesteret for nylig underkendt et fogedforbud, som Lundbeck fik nedlagt i 2009 over for kopier af antidepressionspillen Cipralex. Actavis kunne altså have været på markedet i flere år med en billig kopi. Dermed har regionerne muligvis betalt for høje medicintilskud. Desuden blev Lundbeck i sommer idømt en bøde på 700 mio. kr. af EU for i 2002 at have indgået aftaler med kopiproducenter om at udskyde lanceringen af billige kopier af Lundbecks originalprodukt, Cipramil. Aftalerne holdt ifølge EU-Kommissionen prisen kunstigt højt. Igen kan det have påført regionerne for høje udgifter til medicintilskud. Lundbeck har anket denne afgørelse.

»Vi følger begge sager tæt, og Cipramil-sagen drejer sig om mange penge. Vi overvejer at skrive til Lundbeck for at tage forbehold for at kunne vende tilbage med et erstatningskrav, hvis kommissionens afgørelse stadfæstes,« siger Bent Hansen.

Ifølge beregninger fra branchefolk kan Danske Regioner og patienterne i tilfældet Cipralex have betalt 300-500 mio. kr. for meget siden 2009. De offentlige tilskud udgør formentlig omkring 80 pct.

Lundbeck mener, at der ikke er grundlag for en sag.

»Vi er ikke bekendt med sådanne overvejelser, og der er ikke grundlag for et sådant eventuelt krav mod os, da vi som bekendt ikke har gjort andet end at forsøge at håndhæve vores patent. Faktisk er det os, der lider tab, fordi Actavis går på markedet med et produkt, som krænker vores patent,« skriver pressechef Mads Kronborg i en mail.

Læs også