Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ny vej for ulovlig bank

Efter udløb af frist fra Finanstilsynet fortsætter den svenske udlånsvirksomhed Trustbuddy en del af forretningen i Danmark.

Efter at være blevet udpeget som en ulovlig bank af Finanstilsynet i juni har den svenske korttidsudlåner Trustbuddy nu ændret sin forretning i Danmark, så man fortsat kan låne ud. Screendump

Efter at være blevet udpeget som en ulovlig bank af Finanstilsynet i juni har den svenske korttidsudlåner Trustbuddy nu ændret sin forretning i Danmark, så man fortsat kan låne ud.

Til gengæld har man opgivet at lade danskere stå på indlånssiden.

»Trustbuddy har foretaget flere ændringer, og som et resultat af den positive og fortsættende dialog med det danske finanstilsynet fastholder Trustbuddy sin danske tilstedeværelse. Skulle de fortsættende diskussioner ende med et negativt resultat, har Trustbuddy flere alternative løsninger, der tillader en fortsættelse af forretningen i Danmark,« skriver selskabet i en meddelelse.

Det viser sig dog, at selskabet har været nødt til at bremse en central del af den danske forretning for at fortsætte. Ved samme manøvre er det kommet længere væk fra plageånderne i Finanstilsynet. Trustbuddy har valgt at fortsætte udlånet i Danmark. Til gengæld har man for indeværende valgt at lukke for at lade danske ”buddies” låne penge til andre danskere. Og da man dermed ikke længere driver indlånsforretning, begrænser man samtidig det tilsyn, Trustbuddy er underlagt.

Trustbuddy
Vennelån
  • Børsnoteret svensk selskab, der opererer i en række europæiske lande.
  • Ca. 5 pct. af forretningens balance på 140 svenske mio. kr. er baseret i Danmark.
  • Selskabet fortæller, at man faciliterer lån direkte fra private udlånere til private lånere.
  • Den fortolkning kan Finanstilsynet dog ikke genkende, da alle midler passerer gennem én central konto.
  • Samtidig kan op til 95 pct. af den endelige betaling for et lån tilgå Trustbuddy og ikke udlåneren.
  • Låner man penge i en måned via Trustbuddy ligger de årlige omkostninger på mellem 740 og 5.100 pct.

»Det, man helt generelt kan sige, er, at ophører man med at bede om indlån i Danmark, så mister man det aspekt af at være et pengeinstitut, som er ret centralt. Det betyder ikke, at man ikke kan funde sig via indlån i andre nordiske lande. Vores opgave er primært at beskytte kunder med indlån, og derfor falder en sådan sag ikke længere under os,« siger kontorchef i Finanstilsynet Mark Rønnenfeldt. Han understreger, at han udtaler sig generelt.

Gennemskuelighed

Tilsynets oprindelige anke mod Trustbuddy var, at selskabet drev en indlånsbank. I modsætning til kommunikationen udadtil, der slår på lån direkte fra en kunde til den næste, opererede Trustbuddy i hvert fald i Danmark med en samlet indlånsmasse, som man så kanaliserede videre til kunderne.

»Det store spørgsmål i sådanne sager – og det er et område, hvor der kommer flere afgørelser – er gennemsigtigheden. Det er svært at betragte sig selv som formidler, hvis kunderne man formidler for ikke kender hinanden og ikke ved hvor mange kunder, der formidles lån til. Hvis man kanaliserer penge direkte fra kunde A til kunde B, og kunde A kender kunde B’s identitet, er det en langt mere simpel tilladelse, der skal til. Det betragter vi alene som formidling. Og det var bl.a. denne gennemskuelighed, der manglede i vores tidligere afgørelse,« siger Mark Rønnenfeldt.

Trustbuddys forretning fik lukket for at markedsføre sig i Norge – der har striksere regler på området – for flere år siden, og tilbyder i dag sine tjenester til nordmændene fra svensk grund. Tidligere på sommeren nægtede det svenske finanstilsyn, Finansinspektionen, firmaet en svensk banklicens.

Finanstilsynet har dog sikret sig, at man ikke udbyder svenske indlånsmuligheder til danske kunder.

»Jeg kan generelt oplyse, at vi altid følger op på, om virksomhederne fuldt ud lever op til vores afgørelse. Det vil sige, at en virksomhed selvfølgelig ikke fra en dansk hjemmeside kan opfordre potentielle udlånskunder til at indbetale penge via deres udenlandske hjemmesider for efterfølgende at låne pengene ud til potentielle kunder i Danmark. Den slags omgåelse vil vi slå ned på,« siger Mark Rønnenfeldt.

BRANCHENYT
Læs også