Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Nu skal man kunne sladre

Fra og med mandag træder loven om obligatorisk whistleblower-ordning i kraft.

Fra og med mandag er det obligatorisk for finansielle virksomeder at have en whistleblower-ordning. Sigrid Olsson

Nu skal det være slut med ulovligheder i den finansielle sektor.

Fra og med mandag skal samtlige finansielle virksomheder, som Finanstilsynet fører tilsyn med, indføre en whistleblower-ordning. Og det vil de gerne, viser en undersøgelse fra verdens største revisions-, skatte- og rådgivningshus, PricewaterhouseCoopers (PwC).

"Ledelsen får en viden om virksomheden, som de måske ikke havde før og får på den måde mere indsigt i sin forretning. Og den nye lov giver medarbejderne endnu mere incitament til at komme ud af busken ved mistanke om overtrædelser, fordi den giver dem anonymitet," siger CSR director i PwC Danmark, Anne-Louise Thon Schur og henviser til § 75 b i lov om finansiel virksomhed, som nu siger, at en finansiel virksomhed ikke må udsætte ansatte for ufordelagtig behandling eller ufordelagtige følger, hvis en ansat anvender whistleblower-ordningen.

74 pct. af virksomhederne svarer i PwC's undersøgelse, at de ønsker at bruge flere ressourcer på whistleblower-ordninger, og 80 pct. svarer, at virksomhedens ledelse støtter en arbejdskultur, hvor man siger sin mening om tingene.

"Det kræver selvfølgelig en ekstra indsats at skulle med etablere, administrere og drive en whistleblower-ordning, men det er mit indtryk, at langt de fleste virksomheder er klar. I de kommende år vil vi i endnu højere grad se, at gennemsigtighed og good governance bliver et højt prioriteret konkurrenceparameter, så ressourcerne er godt givet ud," siger Anne-Louise Thon Schur.

Hun understreger, at det netop er administrationen, der giver mange virksomheder bekymringer. Især de mindre af slagsen som nu også tvinges til en whistleblower-ordning.

"Det er ikke en administrativ byrde for virksomhederne at implementere en ordning. Mange outsourcer det på grund af armslængde-princippet, men også for at slippe for det administrative," siger Anne-Louise Thon Schur og fortæller, at whistleblower-ordninger er blevet meget mere accepteret blandt virksomheder og deres ledere.

"Man ved jo godt, at man ikke ved alting," siger hun.

BRANCHENYT
Læs også