Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Spekulationer efter DSB-exit: Skal Lok til Norden?

Shippingindustrien spekulerer allerede nu over, hvorvidt Jesper Lok, tidl. Maersk og snart også DSB, skal være ny topchef i Norden efter Carsten Mortensen. Hans profil rammer plet, lyder det.

Foto: Lars Krabbe

Jesper Lok, der indtil 2012 var adm. direktør i Maersk Gruppens bjærgnings- og slæbebådsselskab Svitzer, har opsagt sin stilling som øverste chef i DSB.

Bestyrelsen i DSB har i en pressemeddelelse mandag oplyst, at Jesper Lok fratræder senest om et år, den 31. august 2015, og at han skal være chef i en global virksomhed.

ShippingWatch har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Jesper Lok om, hvorvidt han er på vej tilbage til shipping, hvor Jesper Lok har tilbragt hovedparten af sin erhvervskarriere.

Med i Lauritzen-bestyrelse

Under alle omstændigheder har Jesper Loks pludselige exit i DSB sat gang i spekulationerne i den danske shippingbranche om, hvorvidt han er på vej tilbage i branchen efter mange år i Maersk. Bl.a blev der lagt mærke til, at han i foråret 2014 beviste sin interesse for sit tidligere erhverv, da han indtrådte i bestyrelsen for J. Lauritzen, der har tørlast som sin kerneforretning.

Og endelig gisnes der i særlig grad om, hvorvidt Jesper Lok skal være ny topchef i danske D/S Norden, efter at rederiets CEO gennem i en årrække, Carsten Mortensen, opsagde sin stilling før sommer for at blive ny Group CEO i den internationale shippinggruppe BW Group.

"Han har de kompetencer, der skal til. Han kan styre en stor organisation," lyder det fra en mangeårige aktør i dansk shipping om Jesper Lok.

D/S Norden er et af verdens største tørlastrederier, ligesom virksomheden har en betydelig flåde af produkttankskibe. Selvom det er to segmenter i shipping, der ikke optræder på Jesper Loks omfattende CV i Maersk Gruppen, peger kilder i shippingindustrien over for ShippingWatch netop på en profil i spidsen for Norden, der formentlig vægter erfaringer fra en stor organisation højere, end detailkendskab til specifikke segmenter i shipping. Samtidig er det forventningen, at Carsten Mortensen afløses af en ny dansk topchef.

Farvel til Carsten Mortensen

Inden Jesper Lok blev hentet ind som ny topchef i det statsejede danske togselskab DSB, der i årevis har været belastet af flere spektakulære sager om bl.a. nye men ubrugelige tog for milliarder af kroner fra den italienske togproducent Ansaldo Breda, havde han tilbragt hele sin karriere i A.P. Møller - Mærsk.

Fra 2004 til 2012 var Jesper Lok adm. direktør i Svitzer, hvor han blev erstattet af Robert Uggla fra Maersk-familien. Men forinden havde Jesper Lok bevist sine kompetencer i Maersk Gruppen som tidligere landechef i Pakistan og Nigeria, ligesom han har været udstationeret for gruppen i lande som Japan, Vietnam og Cambodia.

Tilbage i 1994 til 1996 var Jesper Lok tillige personlig assistent for daværende koncerndirektør i A.P. Møller - Mærsk, Jess Søderberg.

Nordens mangeårige CEO Carsten Mortensen valgte i juni at træde tilbage for at kaste sig over nyt job som Group CEO i BW Group efter 10 år som øverste chef og i alt 17 år i selskabet efter en mangeårig karriere i Maersk. Carsten Mortensen starter dog først i 2015 hos BW, indtil videre er Klaus Nyborg fungerende CEO.

2014 har indtil videre været et meget skuffende år for Norden.

Hverken Jesper eller DSB's bestyrelsesformand Peter Schütze ønsker at kommentere Jesper Loks fratræden yderligere over for ShippingWatch

Norden: Fra slemt til værre i andet kvartal 

Norden må ændre sin strategi efter seks måneder

Norden tabte 68 mio USD i første halvår  

Mærsk-folk hentes ind i DSB-ledelsen  

BRANCHENYT
Læs også