Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Markant flere er blevet fyret

Kurven er knækket i september, og det er det højeste antal fyringer i knap to år.

Foto: Lasse kristensen

Der blev varslet 1.764 fyringer i september, og det er en markant stigning i forhold til samme måned forrige år. Set over de første ni måneder i år, har tallene ellers været de bedste siden finanskrisen.

Frederik I. Pedersen, chefanalytiker hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, havde forventet, at kurven snart ville knække.

"Arbejdsmarkedet har udviklet sig meget stærkt i 2014 og set i lyset af, at bl.a. det tyske erhvervstog er bremset op, måtte kurven knække på et tidspunkt," siger Frederik I. Pedersen.

Det er især inden for handel og transport, at antallet af fyringer er steget. Her blev der i september varslet 600 flere fyringer, end der blev samme måned forrige år. Kommunikationsbranchen er gået fra ingen fyringer i september forrige år til 267 fyringer i september i år.

Frederik I. Pedersen peger på, at mange virksomheder måske har taget munden for fuld.

"Mange havde forventet, at væksten ville fortsætte med at stige, som den gjorde i den første halvdel af 2014. Uro flere steder i verden har været med til at bremse den vækst, og flere virksomheder havde omstillet sig til, at væksten ville fortsætte. De virksomheder bliver nødt til at omstille sig til en ny virkelighed igen, hvor væksten er faldet og kan blive ved med at falde," siger han.

Hos Nykredit forventer chefanalytiker, Tore Stramer, at det store udsving i antallet af fyringer i september i år, kun er et lille bump på vejen.

"Vi har desværre måtte sande, at forventingen om, at det økonomiske opsving ville fortsætte, ikke har vist sig at være sand. Jeg synes, at det er værd at holde fast i, at nogle faktorer stadig peger opad. Det er forhåbentlig sidste gang, at vi ser sådan et hop," siger Tore Stramer.

1.764 fyringer på en måned er det højeste tal siden november i 2012.

"Vi forventer, at den her stilstand, som vi oplever i dansk økonomi lige nu, vil blive afløst af større vækst i starten af 2015. Det er en forventning, som vi deler med vismændene og regeringen. Får vi ikke ret i den forventning, vil vi naturligvis se flere fyringsrunder i fremtiden, desværre," siger Tore Stramer. 

Læs også
Top job