Trend
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING
0

Horesta kræver regulering af voksende Airbnb

Boligudlejnings-tjenesten Airbnb har fået godt fat i København. Og muligvis i hotellernes kunder. Men det er ulige konkurrence, mener Horesta, der efterlyser regulering af sitet.

Disruption: Spillereglerne ændres
”Nu er det sådan, at drejer gæsten til venstre og går ind på et hotel, så er der krav om registrering og indberetning til statistisk brug og betaling af skat. Drejer gæsten til højre på et privat udlejet værelse, så er der ingen krav og pengene går lige ned i lommen. Det er i den grad konkurrenceforvridende,”siger Katia K. Østergaard, direktør for Horesta. Jyllands-Posten

Den hastigt voksende udlejningstjeneste Airbnb, der formidler udlejning mellem private, bør pålægges de samme krav, som hotellerne. Den bør blandt andet indberette udlejernes indkomst til Skat og registrere antallet af overnatninger.

Det mener hotel- og restaurationsbranchens organisation Horesta.

Hvad tjener danskerne på Airbnb?
  • Airbnb offentliggør hverken sin danske omsætning eller antallet af overnatninger.
  • Gennemsnitsprisen på en bolig er 760 kr./nat, ifølge data, Finans har analyseret.
  • Ifølge skatteloven må boligejere tjene 1,3 pct. af boligværdien, og mindst 24.000 kr. årligt på udlejning.
  • Lejere må tjene 2/3 af huslejen.

»Det her foregår på fuldstændigt erhvervslignende vilkår. Derfor bør man se på, hvordan markedet skal reguleres. Hverken i forhold til leje- og skattelov har man tænkt på Airbnb eller idéen om deleøkonomi. Når samfunds- og markedsudviklingen overhaler lovgivningen, må loven opdateres,« siger Horestas direktør, Katia K. Østergaard, der kalder Airbnb »konkurrenceforvridende«.

Airbnb er, sammen med bl.a. taxa-tjenesten Uber, et aktuelt eksempel på disruption; at nye forretningsmodeller på kort tid forstyrrer etablerede brancher. Og i bl.a. New York og Barcelona beskylder hotellobbyen tjenesten for at bryde lokale skatte- og lejelove. 

Horesta mødte først Airbnb med åbne arme: Tjenesten trækker flere gæster til, lød det. Men siden Airbnb meldte om 10.000 opslåede boliger i København, 80 pct. flere på et år, har Horesta skærpet tonen.

Endnu er der ingen dokumentation for, at Airbnb stjæler gæster fra hotellerne, der sidste år havde rekordmange overnatninger og venter flere i år. Men Airbnb har nået et omfang, der kræver regulering, mener Katia K. Østergaard:

»Airbnb bør have både et kontrol-  og et registreringsansvar lige som hotellerne. Vi efterlyser, at man (Airbnb, red.) skal indberette de indtægter, man har på det.«

Airbnb forbereder sig også på lovgivningsmæssige armlægninger og søger nu en lobbyist til bl.a. det danske marked.

Nordisk landechef Even Heggernes fastholder, at Airbnb ikke er det samme som hoteldrift, og siger, at Airbnb aktivt arbejder for at ændre den "forældede" lovgivning:

»Vores hovedudfordring er, at lovgivningen er uklar. Den siger ikke ja eller nej. I Danmark er der gode regler for virksomheder og for lejere. Men der er ingenting for dem imellem - dem, der starter en micro-business, ved at udleje sin bil eller sin lejlighed eller dele sin mad.«

BRANCHENYT
Læs også