Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Ekspert: Samlet set er de europæiske banker godt polstret

Finanstilsynets arbejde er en af årsagerne til, at alle danske banker består ECB's stresstest.

Selvom 25 europæiske banker skal skaffe 25 mia. euro i kapital, er det intet af frygte mener ekspert. Foto: Niels Hougaard

På trods af, at 25 europæiske banker søndag dumpede Den Europæiske Centralbanks (ECB) stresstest, har vi ikke noget at være bekymrede for. Samlet set klarer de europæiske banker sig nemlig fint i forhold til de krav, som EU stiller, selv i den hårdeste test, som ECB har udsat bankerne for.

"Som helhed er den europæiske banksektor i stand til at modstå et meget, meget hårdt pres. Det er det vigtigste resultat," siger Lars Krull, der er seniorrådgiver på Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, til Finans.

 

Det er dog ikke alle de europæiske banker, der har klaret testen lige godt. 25 af de 130 banker, som ECB har testet i forhold til balancer og kreditkvalitet, er nemlig dumpet. Det er især de italienske og græske banker, der har dumpet testen.

De har nu to uger til at komme med en plan for, hvordan de vil polstre sig yderligere mod en evt. krise. Og derefter har de henholdsvis seks og ni måneder til at bestå de to typer tests, som ECB laver.

De 25 dumpede banker skal tilsammen skaffe 25 mia. euro i kapital. Og selvom det beløb måske lyder svimlende højt, er det ifølge Lars Krull et meget lille beløb i forhold til, hvor mange penge det i alt drejer sig om i den europæiske banksektor.

12 af de 25 dumpede banker har allerede været ude at hente den nødvendige kapital til at bestå stresstesten. Og Lars Krull mener heller ikke, at det bliver et problem for hovedparten af resten de 25 banker at skaffe den nødvendige kapital.

De danske - og nordiske - banker klarer sig derimod rigtig godt. De fire store danske banker, der er blevet testet af ECB: Danske Bank, Nykredit Bank, Jyske Bank og Sydbank - og derudover Nordea - klarer sig alle godt gennem testen.

"De danske banker klarer sig rigtig flot. Det skyldes, at vi har et Finanstilsyn med en masse dygtige medarbejdere, som har været tidligt ude i krisen, så de danske banker tidligt begyndte at rejse ekstra kapital," siger Lars Krull.

 

Ifølge ham er det bl.a. fraværet af et Finanstilsyn, der handler hurtigt, der betyder, at græske og italienske banker ikke har bestået ECB's test.

Nogle af de danske banker skal dog nedskrive på deres kapital som følge af testen fra ECB. Danske Bank skal nedjustere med 2,2 mia. kr., Sydbank med 75 mio. kr. og Jyske Bank med 456 mio. kr.

"Det betyder meget, meget lidt. Det er et stort kronebeløb, men det skal ses i forhold til den samlede balancesum, så det er småting," siger Lars Krull.

BRANCHENYT
Læs også