Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Karrierekvinder er oftere singler

Mandlige chefer er oftere i et parforhold end de kvindelige.

Veluddannede kvinder virker intimerende på mange mænd. Derfor er flere kvindelige chefer singler i forhold til mandlige. Foto: Lizette Kabré

Ni ud af ti mandlige ledere lever i et parforhold, mens en ud af fem kvindelige ledere er single. Og det er ikke kun de kvindelige ledere, som oftere er alene, end de mandlige ledere er.

De veluddannede mænd, såsom økonomer, jurister og statskundskabere, er generelt meget attraktive. De er nemlig sjældnere singler end mændene på resten af arbejdsmarkedet. Igen er der flere veluddannede mænd end kvinder, der er i et fast parforhold. Det viser en opgørelse, som Danmarks Statistik har lavet for fagforeningen Djøf.

Når de kvindelige ledere oftere er singler end deres mandlige lederkollegaer, skyldes det ifølge en kønsforsker, den måde som mænd ser stærke kvinder på.

”For nogle mænd kan en kvindelig chef være en trussel mod maskuliniteten, fordi hun er højere uddannet og lønnet. Det er ikke ham, der er forsørger eller har det psykologiske overtag på hjemmebanen. Samtidig er mænd mindre tilbøjelige til at acceptere, at nu er det ikke først og fremmest dem, det drejer sig om,” siger Kenneth Reinicke, der er kønsforsker på Roskilde Universitet, til Djøfbladet.

Han understreger, at nogle mænd finder succesrige og vellønnede kvinder tiltrækkende, mens andre kan se en kvindelig leder som mindre feminin.

Ifølge Yvonne Due Billing, der er lektor på Sociologi på Københavns Universitet og forsker i køn og ledelse, kan de mange enlige lederkvinder også skyldes kvindernes egne forventninger.

”Måske er det sådan, at kvinder ikke så ofte gifter sig under deres niveau, og det gør markedet af mænd begrænset,” siger hun til Djøfbladet.

I dag uddannes der væsentligt flere højtuddannede kvinder end mænd, og det kan gøre det sværere for de højtuddannede kvinder at finde en mand, som har samme eller et højere uddannelsesniveau end dem selv.

Det faktum, at flere kvindelige chefer end de mandlige chefer er singler, kan dog også bare skyldes et valg fra kvindernes side.

”Vi lever i et samfund, der vægter individualitet. De kvinder, der vælger at blive chefer, kan skille sig ud, fordi de i højere grad end andre kvinder tænker på at realisere sig selv, og måske er de ikke så interesserede i mand og børn,” siger Yvonne Due Billing.

Hun er bekymret for, at vi går en tid i møde, hvor endnu flere højtuddannede vil leve som singler.

Ser man på de enkelte brancher, som undersøgelsen omfatter, er det især hos statskundskaberne, at der er forskel mellem kønnene på hvor mange, der er singler. Mens godt 15 pct. af de mandlige statskundskabere er singler, er over 25 pct. af de kvindelige statskundskabere singler. Ser man derimod på hele arbejdsmarkedet er forskellen mellem mænd og kvinder kun en enkelt procent.

BRANCHENYT
Læs også