Gammel Erhverv

Fødevareindustrien: Danmark kan ende som et salgskontor

Investeringerne går uden om Danmark, og det kan koste arbejdspladser, advarer ny analyse.

Artiklens øverste billede
Carlsberg er sammen med Arla og Danish Crown de store aktører, der i høj grad investerer i udlandet.

»Det er bekymrende, at Danmark bliver valgt fra, når det gælder investeringer i fødevarebranchen. I værste fald kan det betyde, at branchen helt flyttet væk fra Danmark, der så kan ende som et salgskontor. Hvis det sker, kan vi ikke internationalt opretholde den styrke vi har, når det gælder produktion af fødevarer i høj kvalitet.«

Advarslen kommer fra Ole Linnet Juul, der er branchedirektør for DI Fødevarer. Organisationen fungerer som branchefællesskab for fødevarevirksomheder under Dansk Industri, og det sker på baggrund af en ny analyse fra organisationen.

DI Fødevarer afvikler i dag sin årsdage i Industriens Hus i København, hvor analysen offentliggøres.

Analysen advarer mod, at investeringerne i fødevarebranchen i høj grad går uden om Danmark. Samtidig investerer udenlandske virksomheder mindre i Danmark, end danske virksomheder gør i udlandet.

Når investeringerne går uden om Danmark, skabes nye arbejdspladser i udlandet. Det er skidt for Danmark, fordi fødevareklyngen har så stor betydning for dansk økonomi.

Ole Linnet Juul, branchedirektør i DI Fødevarer

Det efterlader ifølge organisationen Danmark med et stort gab i investeringerne. Analysen peger på, at de danske fødevarevirksomheder siden 2007 har øget investeringerne i udlandet med 128 mia. kr.

»Det er meget positivt, at vi har så stærk en fødevareindustri, at den kan vækste og investere så meget i udlandet og give Danmark en stærk placering internationalt. Men der er desværre samtidig sket en afvikling af udenlandske aktiviteter i Danmark. Det betyder, at nye job i vid udstrækning skabes i udlandet, og det er skidt for Danmark, fordi fødevareklyngen har så stor betydning for dansk økonomi,« forklarer Ole Linnet Juul.

Analysen viser, at de danske fødevarevirksomheders investeringer ved udgangen af 2013 var 164 mia. kr. større end udenlandske virksomheders investeringer i Danmark. De danske investeringer i udlandet var på 170 mia. kr., mens udenlandske virksomheder kun investerede 6 mia. kr. i Danmark.

Det store spring i de danske investeringer i udlandet skete fra 2007 til 2008 - først og fremmest som en konsekvens af, at  Carlsberg overtog de russiske aktiviteter i Scottish og Newcastle. I 2007 var de danske investeringer i udlandet på 40 mia. kr., mens de i 2008 var steget til mere end 130 mia. kr.

Han henviser til, at fødevareindustrien ved udgangen af 2013 tegnede sig for næsten 60 pct. af de danske industrivirksomheders direkte investeringer i udlandet.

»Derfor kan vi ikke fortsat leve med et alvorligt investeringsgab. For at vende udviklingen skal vi forbedre vilkårene for at drive international virksomhed i Danmark. Det gælder alt lige fra råvareproduktion, fødevareregulering samt skatter, afgifter og forskning,« tilføjer Ole Linnet Juul.

Han forklarer, at der drejer sig om at øge effektiviteten i alle led af produktionen.

»Det gælder ude hos råvareproducenterne, uanset om de producerer kød, mælk, korn eller fisk. Det gælder i ingrediensvirksomhederne, og det gælder processtyringen med maskiner og pakkerier. Men det gælder også fødevarekontrollen. Vi har brug for en fødevarekontrol i verdensklasse, og den har brug for at kunne reagere hurtigt. Derfor bør i i højere grad udnytte elektronisk styring af eksempelvis egenkontrol. Det gælder også forskning. Hvis Danmark skal bevare sin position, er det afgørende, at virksomhederne i samarbejde med universiteter og højere læreranstalter kan få adgang til den nyeste viden,« forklarer Ole Linnet Juul.

I analysen kaldes det et faresignal, at investeringerne går uden om Danmark. Det tages som udtryk for, at det ikke længere er så attraktivt at investere i Danmark som udlandet. Derfor mener DI Fødevarer, at Danmark står med en udfordring.

Branchedirektøren medgiver dog også, at Danmark råder over tre fødevaregiganter, der er store spillere på de globale markeder. Det er Arla, Danish Crown og Carlsberg. Der er globale, og derfor er det også naturligt, at de investerer i udlandet.

Ole Linnet Juul fremhæver dog, at fødevarebranchen er en styrkeposition for Danmark.

»Den kan vi bevare, hvis der er gode rammer for at drive og investere i danske fødevarevirksomheder,« siger han.

Den danske fødevareklyngens samlede eksport nåede i 2013 op på 156 mia. kr. Det svarer til en fjerdedel af den samlede vareeksport. For 2014 ventes dog en mindre tilbagegang - bl.a. som følge af den russiske boykot

Analysen understreger, at de danske investeringer i udlandet først og fremmest er sket i Europa, men gennem de seneste 10 år er investeringer i Asien taget til. Og den udvikling vil fortsætte, fordi især den asiatiske middelklasse vil opleve et boom i forbruget.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.