Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Teknisk kaos kan give flyforsinkelser i London

Tekniske problemer i kontrolcentret Swanwick kan udløse forsinkelser i de britiske lufthavne i weekenden.

En af verdens største lufthavne, Heathrow, er blandt de lufthavne, hvor der kan opleves forsinkelser i weekenden. Foto: Steve Parsons/AP

De passagerer, der skal til eller fra Londons store lufthavne, risikerer flyforsinkelser eller aflysninger i weekenden.

Det blev sent fredag eftermiddag meddelt, at luftrummet over den britiske hovedstad ville være lukket. Det drejede sig i sidste ende om mindst en time, hvor blandt andet verdens mest travle lufthavn var ramt af forstyrrelser. Grunden til dette var en computerfejl i kontrolcentret i Swanwick.

Selv om nedbruddet kun varede en time, så skabte det store forstyrrelser.

Flere af de britiske lufthavne meddelte fredag eftermiddag om flere forsinkelser og aflysninger på grund af computerfejlen i kontrolcentret. I perioder var der nogle af de helt store lufthavne, der var lukket helt ned, og ingen fly kunne hverken ankomme eller afgå.

Ud over lufthavnene i den britiske hovedstad var der forstyrrelser i lufttrafikken til og fra Bristol, Edinburgh og Leeds.

Det britiske medie The Guardian skriver, at der så småt er ved at være fly på vingerne igen, men at der stadig meldes om forsinkelser og enkelte aflysninger rundt omkring.

Direktøren for Den nationale flyveledertjeneste (Nats), Martin Rolfe, fortæller til The Telegraph, at der hverken var tale om en strømafbrydelse eller nogen form for hacking. De undersøger fortsat, hvad der kunne være årsagen til fredagens påstyr.

"Vi undersøger årsagen til denne fejl, men kan bekræfte, at det ikke var på grund af en strømafbrydelse," siger han.

Den britiske transportminister, Patrick McLoughlin, vil have sagen undersøgt nærmere.

"Et teknisk problem i dette omfang er slet og ret uacceptabelt, og jeg har bedt luftfartsmyndighederne om en redegørelse," siger han til Ritzau.

Men computerfejlen kommer sandsynligvis ikke kun til at ramme fredagens flytrafik.

Heathrow Airport har på sin hjemmeside skrevet følgende:

"På grund af et tidligere teknisk problem i kontrolcentret, kan der opleves forsinkelser og aflysninger på flyvninger. Der vil sandsynligvis være en afsmittende effekt på nogle tjenester lørdag, fordi fly og besætning vil være ude af position. Hvis du skal med et fly i dag eller i morgen, skal du kontrollere dit flys status før du rejser."

Også lufthavnen Gatwick skriver på sin hjemmeside, at der på nuværende tidspunkt stadig er forsinkelser. De beder ligesom Heathrow-passagererne om at holde sig informeret på hjemmesiden eller ringe til de respektive flyselskaber.

Det er dog ikke første gang, at kontrolcentret i Swanwick oplever systemfejl. I december 2013 var flere af de samme lufthavne lukket mere eller mindre ned i 12 timer. Der var dengang også tale om en fejl i systemerne, hvilket resulterede i forsinkelser og aflysninger.

BRANCHENYT
Læs også