Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Ny spareplan for SAS: 300 stillinger nedlægges

300 SAS-medarbejdere skal spares væk i en kæmpe sparerunde hos SAS, og mere arbejde lægges over til Cimber. Virksomheden skal over de næste par år spare 1,65 mia. kr.

Foto: Thomas Borberg

300 fuldtidsstillinger nedlægges i bl.a. SAS' administration i en sparerunde, der skal sikre virksomheden 1,65 mia. kr.

Mere end nødvendigt, for SAS' omfangsrige årsrapport, som blev offentliggjort torsdag, viser et blodrødt bundlinje-tab på over en halv mia. svenske kr.

SAS skriver i sin rapport, at effektiviseringstiltag »muliggør en reduktion i service, kommercielle funktioner, administration og ledelse på ca. 300 fuldtidsstillinger, som bliver udført i 2015«.

Desuden skal mere arbejde lægges over til Cimber.

Udlicitering kommer nemlig til at spille en væsentlig rolle for, at virksomheden fremover kan holde udgifterne nede. En af grundene til, at SAS overtog Cimber d. 8. december.

»SAS har købt Cimber, som har en effektiv og fokuseret produktionsplatform med et konkurrencedygtigt omkostningsniveau for den regionale produktion. SAS har til formål at overføre sin CRJ900 produktion til Cimber i 2015. Flytningen gør det muligt for SAS at reducere sine omkostninger og øge fleksibiliteten fra 2015, « hedder det i rapporten.

 

Ingen overraskelse, melder Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank:

»Det er et nødvendigt skridt. Jeg tror ikke at SAS synes, det er vældigt morsomt at lægge så meget over til Cimber, men med de overenskomster SAS har, ligger de bare alt alt for højt lønmæssigt i forhold til Cimber-modellen,« siger han.

Han mener desuden, at der vil komme flere sådanne udliciteringer i SAS' fremtid. Noget, der ligeledes fremgår af rapporten, hvor SAS i fremtiden vil have udliciterings-fokus på ground handling. Det forlyder fra pressekonferencen, som SAS holdt i forbindelse med regnskabet, at bl.a. SAS Ground Handling skal outsources.

SAS’ udmelding kommer i en turbulent tid for luftfartsselskabet, som i længere tid har døjet med faldende billetpriser på grund af massiv overkapacitet i luften. Sparerunden skal finde nye 1,1 mia. svenske kr. i forhold til de allerede i juni annoncerede besparelser på 1 mia. svenske kr. Det bliver i alt 2,1 svenske mia. eller ca. 1,65 mia. danske kr.

 

En af konsekvenserne ved omlægningen bliver derfor også, at SAS indskrænker antallet af sine flytyper fremover. I 2015 vil virksomheden således kun have 4 flytyper i flåden i stedet for hele 9 i 2012.

I det hele taget er der kigget meget bredt i SAS' regnskab for at få ligningen til at gå op. Det giver restruktureringsomkostninger på 1,3 mia. svenske kr., og det er noget højere end forventet.

»Det koster penge at spare penge i fremtiden, men omkostningerne bliver dyrere, end jeg havde forventet,« siger Jacob Pedersen og fortsætter:

»Spareprogrammet dækker overraskende bredt. Man er omkring alt lige fra administration, optimering af produktionen, bygninger osv.«

 

Sammenlagt vil SAS gennemføre følgende ændringer for selskabet:

  • En effektivisering og produktionsoptimering af flåden, herunder udlicitering af produktionsopgaver og nedskalering af flåden. Skal spare 300 mio. svenske kr.
  • Yderligere effektivisering af administration, salg og distribution, herunder nedlægning af 300 fuldtidsstillinger. Skal spare 250 mio. svenske kr.
  • Effektivisering af ground handling, herunder udlicitering af flere opgaver på jorden. Skal spare 200 mio. svenske kr.
  • Optimering af indkøb og logistik, særligt indenfor catering. Skal spare 250 mio. svenske kr.
  • Der skal optimeres i ejendomme og spares på lejeomkostninger. Det skal spare 200 mio. svenske kr.

Dermed er vejen banet for et fremtidssikret SAS, mener Jacob Pedersen:

»Alle forudsætninger for at tjene penge er til stede næste år – både i forhold til kapacitet og brændstofpriser. Hvis ikke SAS kan tjene penge i 2015, må man spørge sig selv, om selskabet har en fremtid,« siger han.

 

Finans har været i kontakt med kabinepersonalets fagforening, Cabin Attendants Union, men formand Merete Scheel ønsker mere tid til at tygge sig igennem regnskabet før fagforeningen melder officielt ud.

Fagforeningen, der organiserer 1.100 medlemmer, repræsenterer 90 pct. af kabinepersonalet i Danmark.

SAS: Årsregnskab 2013/14

Mio. kr.

Årsregnskab 2013/14

Årsregnskab 2012/13

Omsætning

29.760

33.030

EBITDAR

2.900

4.255

Særlige poster

-173

563

EBIT

120

2.033

Res. før skat

-719

1.291

Nettoresultat

-563

1.063

BRANCHENYT
Læs også