Gammel Erhverv

EU-dom: Fedme udløser ikke i sig selv en særlig beskyttelse

Men ekstrem fedme kan være et handicap, hvis den er så massiv at det hindrer deltagelse i arbejdslivet, lyder det fra EU-domstolen i sagen om den fyrede dagplejer fra Grindsted.

Artiklens øverste billede
Karsten Kaltoft og andre overvægtige kan ikke nyde en særlig beskyttelse på det danske arbejdsmarked på grund af deres overvægt.

Karsten Kaltoft fra Grindsted må vente endnu et års tid, før han ved, om han blev diskrimineret på grund af sin fedme og uretmæssigt fyret, da Billund Kommune i 2010 afskedigede ham som dagplejer efter 15 års ansættelse.

EU-Domstolen har i dag afvist, at fedme er selvstændigt beskyttet i EU-retten på linje med race og religion. Men samtidig anerkender EU-domstolen, at fedme under visse omstændigheder kan udgøre et handicap. Hvis en persons fedme har nået en sådan grad, at den ”indebærer en begrænsning som følge af bl.a. fysiske, mentale eller psykiske skader, som i samspil med forskellige barrierer kan hindre den berørte person i fuldt og effektivt at deltage i arbejdslivet på lige fod med andre arbejdstagere”, lyder det i EU-domstolens afgørelse.

Den første del af EU-domstolens afgørelse er Billund Kommune og KL særdeles godt tilfredse med, mens Karsten Kaltofts fagforbund FOA mest hæfter sig ved den sidste del af dommen om, at ekstrem fedme kan betragtes som et handicap.

Dermed er Karsten Kaltofts situation uafklaret. Både hans tidligere arbejdsgiver, Billund Kommune, som fyrede ham, og hans fagforbund FOA, som fører sagen for ham, erklærer sig tilfredse med EU-dommen, og begge parter mener, at de har vundet. Det er nu op til Retten i Kolding på baggrund af dagens EU-dom at træffe afgørelse i den godtgørelsessag, som FOA og Karsten Kaltoft har anlagt mod Billund kommune om forskelsbehandling på grund af fedme.

Under hele sin ansættelse vejede Karsten Kaltoft mere end 160 kg og havde et bmi på 54. Der er således ikke tvivl om, at han falder ind under kategorien ekstrem overvægtig. Spørgsmålet er så, om han kunne betragtes som handicappet og blev uretmæssigt fyret på grund af sin vægt, eller om der var tale om en berettiget fyring begrundet i nødvendige nedskæringer hos kommunen.

Borgmester Ib Kristensen (V) fra Billund er godt tilfreds med dommen, som skal danne baggrund for byrettens senere afgørelse:

»EU-dommen siger, at der ikke skal tages særligt hensyn til fedme, hvis de afskediges ,« siger han.

Dommen siger også, at ekstrem fedme i visse tilfælde kan være et handicap, og Karsten Kaltoft var jo uden for enhver tvivl ekstrem fed?

»Jo, men han har jo arbejdet hos os uden problemer i 15 år. Der er ikke tale om en handicapsag, for han ville jo ikke have kunnet passe sit arbejde for os til vores fulde tilfredshed, hvis han havde et handicap. Spørgsmålet er derfor blot, om vi har afskediget berettiget eller uberettiget, og vi er jo ikke i tvivl om, at det var en helt almindelige og berettiget afskedigelsessag, fordi vi skulle skære ned,« siger Ib Kristensen, som forventer frifindelse, når byretten i Kolding til næste år skal afgøre sagen.

Hos FOA er der tilsvarende glæde over dommen, som kaldes en epokegørende sejr.

EU-domstolen slog fast, at klinisk overvægt kan være et handicap, og dommen er vigtig, fordi den giver helt nye muligheder for at sikre overvægtige mod diskrimination på arbejdsmarkedet, påpeger forbundsformand Dennis Kristensen. 
 
»Det er en stor sejr, at vi nu har EU-domstolens ord for, at fedme kan være et handicap. Det er uacceptabelt, hvis en arbejdsgiver kan bruge funktionsnedsættelse på grund af vægt som et argument for at fyre dem,« siger Dennis Kristensen.
 
Han hæfter sig ved, at EU-domstolen afviser Billund Kommunes påstand om, at Karstens Kaltofts fedme aldrig kunne udgøre et handicap, fordi det var selvpåført.

»Det er på ingen måde afgørende, hvordan et handicap er opstået. Kun at det objektivt er et handicap,« siger FOA-formanden. 
 
Advokat Jacob Sand fra Gorrissen Federspiel, der fører sagen for FOA, betegner EU-dommen som ”epokegørende".  

»Det er første gang nogensinde, at medarbejderne i EU har fået prøvet, om der gælder et forbud mod diskrimination på grund af klinisk fedme. Det er en kæmpe sejr for FOA, at det er lykkes at få medhold i en beskyttelse af denne udsatte gruppe af medarbejdere på arbejdsmarkedet,« siger Jacob Sand.  

»Det vil betyde, at såkaldte klinisk fede med funktionsnedsættelse er omfattet af en delt bevisbyrde i disse sager. De skal kun påvise faktiske omstændigheder, der giver anledning til at formode, at fedmen, helt eller delvist er indgået i grundlaget for afskedigelsen. Med andre ord. Det er meget nemmere at vinde sådan en sag,« siger Jacob Sand.  

Sagen mellem FOA og Billund Kommune begyndte ved Retten i Kolding, men FOA stillede krav om at få sagen videre til EU Domstolen, hvor dommen altså faldt i dag.

Retten i Kolding skal nu afgøre, om dagplejeren Karsten Kaltoft havde et handicap, og om handicappet var årsagen til, at han blev afskediget.

Hos KL siger kontorchef i KL’s kontor Jura og EU Karsten Thystrup:

»Det er tilfredsstillende, at der er sket afvisning af FOA’s påstand om, at overvægtige skal have en særlig beskyttelse i EU’s charter om grundrettigheder. Sagen er hermed afgjort helt i overensstemmelse med KL´s påstand og står klarere end den udtalelse, som Generaladvokaten kom med i juli.«

Kartsen Thystrup påpeger, at selv om Retten i Kolding måtte nå frem til, at Karsten Kaltoft på grund af sin overvægt måtte anses som handicappet, ændrer det ikke ved, at Billund Kommune ikke har lagt vægt på fedme, da han blev opsagt,

»Vi har en klar forventning om, at Retten i Kolding vil nå frem til, at Karsten Kaltofts vægt ikke har haft indflydelse på opsigelsen,« siger Karsten Thystrup.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.