Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Sådan får du nyt job i 2015

Få fem gode råd til, hvordan du øger chancerne for at komme til jobsamtale.

Når man skal søge job, er det vigtigt at have sat sig ind i, hvad virksomhederne går efter. Foto: Joachim Adrian

Der er ofte mange om buddet, når virksomhederne søger en ny medarbejder.

Især de nyuddannede har svært ved at finde et job. Hele 31 pct. af de nyuddannede akademikere er et år efter, at de har afsluttet deres uddannelse stadig ledige, viser tal fra organisationen Akademikerne.

Men der findes en række ting, som man selv kan gøre, for at øge sandsynligheden for at få et job. Ulrik Romme, der er chefkonsulent hos Akademikernes A-kasse, hjælper dagligt både nyuddannede og andre akademikere med at søge job. Her giver han har fem tip til jobsøgningen.  

  • Research er altafgørende. Ifølge Ulrik Romme glemmer især mange nyuddannede at researche, når de søger et job. De nyuddannede kommer ellers direkte fra en uddannelse, hvor de i stor stil har lavet research i forbindelse med skoleopgaver. Han mener, at et CV eller en ansøgning hurtigt afslører, hvor mange kræfter, der er brugt på at lave det. Ledige skal se det at skrive en ansøgning og et CV som et salg. Og alle dygtige sælgere ved, at man skal starte med at forstå kundens – som i dette tilfælde er virksomhedens - behov. Når man forstår, hvad arbejdsgiveren har brug for, kan man præsentere sig selv som løsningen. Læs derfor alt, hvad du kan finde om arbejdspladsen.
  • Brug dit netværk. Mange job slås slet ikke op men besættes gennem netværk. Hvis man vil i spil til de job, skal man selv bruge sit netværk. Når man kortlægger sit netværk, vil mange opdage, at de faktisk kender rigtig mange, lyder det fra Ulrik Romme. Hvis man alligevel ikke føler, at man har et særlig stort netværk, er frivilligt arbejde en god idé. Her kommer man i kontakt med nogle andre end dem, man ellers har i sit netværk, og samtidig kan man få nogle kompetencer fra det frivillige arbejde, som man kan skrive på CV’et, når man søger et job.
  • Flyt dig. Undersøgelser viser, at der ligger et stort jobpotentiale i de små og mellemstore virksomheder uden for de store byer. Ulrik Romme mener, at mange slet ikke overvejer, at der faktisk ligger en masse muligheder uden for København og Aarhus. Det kræver ofte, at den ledige er opsøgende over for virksomhederne i de mindre byer, fordi ledige stillinger ikke altid bliver slået op her.
  • Spred dig. Det er ikke kun geografisk, at man skal være parat til at flytte sig. Man skal også være fagligt mobil. Det er langt fra sikkert, at det emne, man har skrevet speciale om, også er den del af ens fagområde, hvor man får et job. Faktisk er det kun 20 pct., der får et job i forlængelse af deres speciale. Ifølge Ulrik Romme finder mange ud af, at de har nogle andre kompetencer, når de får et job, som ikke lige ligger inden for deres speciale.
  • Spring ud i det. Som jobsøgende skal man ikke kun vente på, at virksomhederne slår stillinger op, som man kunne tænke sig. I stedet skal man selv være opsøgende. Det gør man ikke gennem uopfordrede ansøgninger, men også ved at tale med virksomhederne og høre, hvad der sker i branchen for tiden.
BRANCHENYT
Læs også