Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Sådan får du drømmejobbet uden høje karakterer

12-taller ser flotte ud på eksamensbeviset, men det er langtfra altid det, der sikrer dig drømmejobbet, når du er færdig med dit studie.

Frivilligt arbejde i studenterbaren kan give kompetencer og viser, at man har engagement og initiativ, hvis man f.eks. har været med til at stable events på benene. Arkivfoto: Charlotte De La Fuente/Polfoto DE LA FUENTE CHARLOTTE

Der er nemlig også andre kvaliteter, virksomhederne kigger efter, når de skal vurdere, om det netop er dig, der skal være en del af medarbejderstaben. Det mener Kim Staack Nielsen, CEO i Dansk HR, som er en forening og et fagligt netværk for HR-chefer og andre HR-ansvarlige.

»Hvis du søger et job hos Danmarks Statistik, er det selvfølgelig ikke så godt, hvis du har fået 02 i statistik. Karakteren har en indflydelse, men man skal ikke tro, at man ikke kan få et job, hvis man ikke har de højeste karakterer, for de personlige kvalifikationer betyder rigtig meget. Virksomheden vil gerne finde en personlighed, som passer ind i kulturen på den pågældende arbejdsplads,« siger Kim Staack Nielsen.

 

Personligheden tæller

Han mener, at det er vigtigt, at virksomheden kan se ansøgeren som et helt menneske, som ikke kun går op i arbejde.

»Det er vigtigt at have et liv uden for arbejdet, for man får netop også overskud til at arbejde ved også at dyrke fritidsinteresser. Og det behøver ikke at have nogen relation til virksomheden eller arbejdet, f.eks. kan det være, at man dyrker en holdsport eller elsker at læse bøger. Det siger også noget om, hvem man er, og det er vigtigt for virksomheden, at man ikke bare er en stereotyp arbejdsnarkoman,« siger Kim Staack Nielsen.

At personligheden har stor betydning for at få et job, mener også Stina Vrang Elias, som er administrerende direktør i DEA – en tænketank, der arbejder med udvikling inden for uddannelse, forskning og innovation, som skaber vækst og job i Danmark. Hun ser det som et stort plus, når en ansøger har været i udlandet.

»Det viser, at man har taget initiativ og har en evne til at organisere, fordi der er meget, der skal hænge sammen, når man skal udenlands. Det viser, at man ikke bare vælger den lette løsning, men er villig til at ”walk the ekstra mile”, og det er attraktivt at have sådan en medarbejder i sin virksomhed. Ved et udlandsophold får man også nogle kompetencer, som man ikke kan få i Danmark. Vi lever i en globaliseret verden, og derfor er det vigtigt at have forståelser for, hvordan man agerer i andre kulturer,« siger Stina Vrang Elias, som også mener, at frivilligt arbejde giver et godt indtryk på arbejdsgiveren.

»Frivilligt arbejde viser, at man er et engageret menneske, der brænder for noget, og det sætter arbejdsgivere pris på,« mener Stina Vrang Elias.

Kim Staack Nielsen er af samme opfattelse og mener desuden, at det frivillige arbejde kan være et tegn på gode lederegenskaber.

»Det kommer til at spille mere og mere ind, at man har evner inden for det, der kaldes corporate social responsibility, og at man har lavet frivilligt arbejde viser, at man har overskuddet til at engagere sig i ting, der ikke rent økonomisk giver afkast. Hvis du er leder i en afdeling, skal du kunne styre økonomien, men du skal også kunne kommunikere med dine medarbejdere og se dem som hele mennesker. Du skal kunne se, hvilke behov de har og give støtte, selv om det ikke nødvendigvis giver et økonomisk afkast. Det er en egenskab, der er rigtig vigtig som leder, og som man derfor også kigger efter, når man ansætter folk,« siger Kim Staack Nielsen.

En anden ting, som både Kim Staack Nielsen og Stina Vrang Elias mener pynter på cv'et er et højskoleophold.

»På en højskole opnår man nogle gode sociale kompetencer, fordi man skal indgå i sociale strukturer. Man lærer ikke at sætte sig selv i centrum, og det er noget, der er behov for på alle arbejdspladser,« siger Stina Vrang Elias.

»Højskole er en god ting at have med i sin rygsæk. Man lærer at være et socialt engageret menneske, have et ansvar og arbejde sammen efter et fælles mål,« siger Kim Staack Nielsen, som også mener, at samarbejdet er noget af det vigtigste, man lærer på en arbejdsplads.

»Jeg ser det ikke nødvendigvis som afgørende, at man har haft et studierelevant job. Det vigtige er, at man har prøvet at have en arbejdsrytme og lært at samarbejde. Det kan man lige så godt have lært som flaskedreng eller vikar på plejehjemmet som på et kontor som studentermedhjælper,« mener Kim Staack Nielsen.

Gør kompetencerne klart

Jacob Krummes, fagkoordinator ved SDU Erhverv, som bl.a. arbejder med karrierevejledning til studerende, mener også, at et fritidsjob ikke nødvendigvis skal stemme overens med ens studie, for at det kan give et udbytte. Han mener, at det vigtigste i forhold til et studiejob er, at det giver én nogle kompetencer.

»Man skal gøre sig klart, hvilke kompetencer man bruger eller får ud af jobbet, om det så er faglige eller personlige kompetencer,« siger Jacob Krummes, som også mener, at frivilligt arbejde kan være en god mulighed.

»Nogle studerende tænker, at frivilligt arbejde ikke er noget værd, fordi det ikke er et betalt job, men det lighedstegn kan man ikke sætte. Alt lige fra Amnesty International til fodboldtræner kan være gavnligt. Både når vi taler frivilligt arbejde og lønnet studiejob, står det hele og falder med, at man kan italesætte, hvilke kompetencer man har fået ud af det,« mener Jacob Krummes.

På samme måde kan det også have betydning, at man har været involveret i det sociale miljø på uddannelsen, f.eks. festudvalget.

»Det kommer igen an på kompetencerne. Det skal ikke bare gå ud på at drikke øl i baren, men hvis man har haft en rolle, stablet events på benene eller har arbejdet med det administrative, viser det, at man har engagement, kan tage ansvar og er udadvendt,« siger Jacob Krummes.

Læs også