Gammel Erhverv

Stress gør os til arbejdsnarkomaner

Stress kommer ikke, fordi man har en bestemt personlighed. Det er derimod arbejdsmiljøet, der giver stress.

Artiklens øverste billede
Ifølge Malene Friis Andersen, der er psykolog ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, er det arbejdsmiljøet, der er med til at give ansatte stress og ikke deres personlighedstræk.

Når en kollega bliver ramt af stress, snakker man på arbejdspladsen ofte om, at vedkommende også var meget perfektionistisk, arbejdsnarkoman og i det hele taget gik for meget op i sit job.

Men man bliver ikke stresset, fordi man arbejder for meget, eller fordi man vil gøre alting perfekt. Det er derimod stressen, der gør, at man arbejder for meget og føler, at alle arbejdsopgaver skal udføres helt perfekt.

Det viser et nyt ph.d.-forskningsprojekt.

»Stress er en overlevelsesreaktion, som mange videns- og relationsarbejdere får, selvom de egentlig passer et job, som reelt er ufarligt. Men i mange job i dag er der en sammenkobling mellem os som mennesker og os som medarbejdere, der betyder, at jobbet alligevel kommer til at handle om psykisk liv overlevelse,« siger Malene Friis Andersen, der er psykolog ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og står bag forskningsprojektet.

Sammenkoblingen mellem hvem vi er som mennesker og som medarbejder sker, fordi rigtigt mange af os bruger os selv, når vi er på arbejde. Vi skal ikke længere bare styre en maskine, som producerer en vare. Det er derimod os selv, der er det produktionsapparat, der skal til for at lave den service, som arbejdspladsen sælger.

»Det er ikke et valg man tager, at man vil bruge sig selv i arbejdet. Det er et vilkår i dag, fordi vi på arbejdspladsen bruger vores kreativitet, empati, fantasi og analytiske evner, som vi normalt tilskriver vores personlighed. Men når der er den sammenkobling, bliver vi rigtigt sårbare, hvis der er problemer på arbejdspladsen, f.eks. hvis der er tidspres, mange forandringer eller en hård tone,« siger Malene Friis Andersen.

For når der er lighedstegn mellem hvem vi er som mennesker, og hvem vi er på arbejdet, kan man ikke bare sige pyt, når der er problemer på arbejdet.

»Arbejdet og vores personlighed bliver uadskillelige. Når arbejdet bliver en central komponent i vores identitet, så er der enormt meget på spil, hvis vi ikke føler, vi kan løse vores arbejdsopgaver godt nok. Hele vores værd og vores identitet er på spil. Når vi kommer ud for, at vi ikke kan løse arbejdsopgaverne pga. tidspres, eller hvis andre kritiserer vores arbejde, så oplever vi ikke kun os selv som en dårlig medarbejder, men også et dårligt menneske,« siger Malene Friis Andersen.

Når først man er inde i den tankegang, bliver det hurtigt en ond stresscirkel. For nogle af symptomerne på stress er, at man får hukommelses- og koncentrationsbesvær, og man er mindre kreativ og effektiv.

Det gør, at man i endnu mindre grad kan klare ens arbejdsopgaver, og så bliver man mere stresset, og sådan fortsætter det, indtil kroppen til sidst siger fra.

Derfor er det vigtigt, at arbejdspladserne også tager det psykiske arbejdsmiljø seriøst, mener Malene Friis Andersen. Hendes forskning gør netop op med, at det er personlighedstræk hos den enkelte, der gør, at man får stress. I stedet skyldes det ting på arbejdspladsen, som der skal ændres på, før det bliver bedre.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.