Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Sådan gransker virksomhederne dig inden jobsamtalen

Især de sociale medier betyder meget, når danske virksomheder undersøger deres jobkandidater.

Foto: Paul Sakuma/AP

Over halvdelen af de danske private virksomheder undersøger kandidaterne til nye job via Facebook, LinkedIn og Google.

Det viser en undersøgelse, som konsulenthuset Ballisager har foretaget.

»Arbejdsgiverne forsøger at finde mennesket bag jobansøgningen og cv’et, og det skal jo i sidste ende gerne give et lignende billede, når virksomhedernes undersøgelse af dig holdes op mod din jobansøgning,« fortæller rekrutteringsekspert Morten Ballisager, der er direktør i Konsulenthuset Ballisager, som arbejder med karriererådgivning og rekruttering.

Ifølge Morten Ballisager indgår virksomhedernes undersøgelser helt på linje med andre mere traditionelle referencer, som eksempelvis anbefalinger fra tidligere chefer.

Men ved at være selektiv omkring, hvad du viser frem på de sociale medier, kan du faktisk opnå en fordel blandt ansøgerne, mener han.

»Hos Facebook har du stor indflydelse på, hvad du viser frem. Hvis din profil eksempelvis er åben, og der eksisterer billeder, der viser en helt anden person frem end det, du har beskrevet i din ansøgning, så giver det jo et misforhold i din kommunikation,« vurderer Morten Ballisager og fortsætter:

»Nogle arbejdsgiver går endda så langt, at de kontakter personer i dit Facebook-netværk, som kan fortælle mere om dig. Det har vi set eksempler på,« fortæller han.

Hos LinkedIn-netværket er der ikke meget at skulle tage højde for, fordi din profil typisk allerede er målrettet jobmarkedet.

»Der er til gengæld noget at stille op, når det drejer sig om at ændre din egen fremstilling hos Google, fordi du ikke har nogen nævneværdig indflydelse på, hvilke resultater, der fremkommer, når din kommende arbejdsgiver søger efter dig,« mener Morten Ballisager.

Undersøgelsen fra konsulenthuset Ballisager er baseret på 586 respondenter blandt 1.707 virksomheder, som har besvaret et spørgeskema med 40 spørgsmål.

Respondenterne er fordelt på 394 private virksomheder og 192 offentlige virksomheder samt selvejende institutioner.

BRANCHENYT
Læs også