Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Fem unge advokater vil nytænke en rusten branche

Swiftcourt har stor succes i Sverige og indtager nu det danske marked. Konceptet er »meget interessant,« siger en advokat.

Johan Hedén Hultgren, adm. direktør i Swiftcourt, der snart udruller sit koncept i Danmark. PR-foto: Swiftcourt

Fem svenske iværksættere har fået en god idé.

Så god, at den nu skal udvides fra Sverige til Danmark og resten af Europa, og så god, at en række prominente investorer har kastet penge i den.

Swiftcourt hedder firmaet, der senest har fået en kapitalindsprøjtning på 4 mio. kr. fra den danske venturefond Seed Capital. Briten Mike Moghaddas, som i 2001 var en af de bærende kræfter bag sammenlægningen af japanske Sony og svenske Ericsson, er hentet ind som bestyrelsesformand.

Bag Swiftcourt står blandt andre Jakob Elander, som er fuldmægtig i retten i Göteborg. Han fik idéen til firmaet, da han opdagede, at retstvister på under 100.000 kr. meget sjældent når domstolene på grund af  bl.a. høje sagsomkostninger.

Problematikken er ret enkel:

Du køber en vare på eksempelvis Den Blå Avis, men varen lever ikke op til dine forventninger. Nu har du to muligheder; du kan tage sagen igennem den offentlige domstol eller gå igennem andre juridiske instanser, som f.eks. bilankenævnet.

Processen, indtil der er afsagt dom, tager 6-12 måneder og koster et sted mellem 50-100.000 kroner, hvilket ofte er mere, end du oprindeligt gav for din vare på DBA.  Det betyder reelt, at loven er gjort utilgængelig.

Eftersom deleøkonomi og genbrugskultur vokser eksplosivt mange steder i Europa, er der, ifølge iværksætterne bag Swiftcourt, et behov for en løsning, der nemt kan tage hånd om juridiske tvister.

Derfor har de lanceret en online platform, som tilbyder hurtig konfliktløsning til bl.a. virksomheder og enkeltpersoner til en brøkdel af omkostningerne ved en mulig retssag. Blot kræver det, at begge parter i tvisten er enige om at køre sagen igennem Swiftcourt.

»Handel foregår ikke længere på samme måde. I dag er handelsbarriererne meget små, og vi handler med anonyme personer på det globale onlinemarked, men meget ofte mangler sådanne handler et kontraktforhold. Det juridiske system har ikke fornyet sig og er derfor ikke gearet til at tage højde for de nye forhold, vi som forbrugere agerer under,« siger Johan Hedén Hultgren, adm. direktør i Swiftcourt.

Swiftcourt har lavet en trin-for-trin vejledning til, hvordan firmaets ydelser fungerer. Den er skrevet på engelsk og kan læses her.

Ikke kun de fem mænd bag Swiftcourt finder deres koncept interessant. Ifølge Peter Damsholt Langsted, der er advokat i Bech-Bruun, har moderne teknologi revolutioneret den måde, vi som borgere handler med hinanden, og det etablerede retsvæsen er ikke optimalt til at håndtere mindre uoverensstemmelser mellem private handlende, siger han.

»Swiftcourts koncept er derfor meget interessant og kan være med til at nytænke den måde, vi anvender og udvikler retssystemet på,« siger Peter Damsholt Langsted.

Også hos Seed Capital, der har investeret i Swiftcourt, ser man et potentiale og mener, at firmaet lukker et hul, der ellers har været præget af stor mistillid.

»Vores håb er selvfølgelig, at Swiftcourt bliver standarden inden for juridisk håndtering af mindre tvister,« siger Richard Breiter, der er investment manager i Seed Capital og bestyrelsesmedlem i Swiftcourt.

Swiftcourt udruller sit koncept i Danmark hen over sommeren.

BRANCHENYT
Læs også