Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Hvorfor må du ikke vide, hvad dine kollegaer tjener?

Erhvervskvinden Soulaima Gourani vil have danskerne til at tale med kollegaerne om, hvad de får i løn.

Mange virksomheder beder medarbejderne om at holdes deres løn hemmelig, men det er ulovligt at kræve. Foto: Thomas Borberg. Kollage: Finans

Synes du, det er pinligt, at du tjener mindre end dine kollegaer? Eller er du bange for at skille dig ud som den, der får mest? Så er du ikke den eneste. Vi danskere taler nemlig meget lidt med vores kollegaer om, hvor meget vi tjener, og mange synes, det er mere pinligt at tale med kollegaerne om løn, end det er at tale med dem om, hvad der foregår i dobbeltsengen derhjemme.

Ifølge erhvervskvinden Soulaima Gourani er det vigtigt for både medarbejdere og virksomheden, at vi bliver mere åbne om, hvor meget vi tjener.

»Det er vigtigt for den enkelte at få den løn, som vedkommende har fortjent. Der er mange, der er utilfredse med deres løn. Det giver murren i krogene, og der bliver brugt en masse energi på at gå og spekulere over, hvad de andre nu får i løn,« siger hun.

I stedet mener hun, at medarbejderne burde være bedre til at dele med hinanden, hvad de tjener.

»Hvis man så kan se, at en kollega, der laver det samme, får 8.000 kr. mere om måneden, så har man en valid mulighed for at gå til chefen og sige: ”Hvad skal jeg gøre det næste år for at komme op og tjene det samme?” Så skal ledelsen pludselig rationelt til at argumentere for, hvorfor kollegaen får mere,« siger Soulaima Gourani.

Hos fagforeningen Djøf oplever man, at det kun er ganske få medlemmer, der egentlig ved, hvor meget de tjener i forhold til deres kollegaer.

»Generelt er det ikke noget, man snakker om på det private arbejdsmarked. Jeg tror, at mange slet ikke kender fordelene ved at kende hinandens løn, og at man kan bruge hinanden som løftestang. Der er noget generthed om det, og man vil ikke skulle stå på mål for, hvorfor man får mere eller mindre end sine kollegaer,« siger René Rasmussen, der er chefkonsulent i Djøfs forhandlingsafdeling.

En anden forklaring på, at mange er tilbageholdende med at fortælle kollegaerne, hvad de tjener, er, at mange virksomheder beder dem om at holde lønnen hemmelig. Faktisk skriver nogle virksomheder ligefrem i ansættelseskontrakter og personalehåndbøger, at man ikke må tale åbent som sin løn. Men det er i strid med ligelønsloven.

»Ligelønsloven har gjort op med det og sagt, at man ikke må tabubelægge løn. Man har ret til at drøfte sin løn,« siger René Rasmussen, der mener, at det er vigtigt at kende kollegaernes lønniveau forud for lønforhandlingerne.

»Jeg snakkede med et medlem, som havde fået at vide, at han ikke kunne få mere i løn, fordi han var den, der fik mest i sit team. Men da han spurgte de andre, hvad de fik i løn, viste det sig, at han faktisk lå i bunden. Det vidste han ikke til lønsamtalen, og derfor forhandlede han ikke videre om det,« siger René Rasmussen.

 

Soulaima Gourani har i sin egen virksomhed intet imod, at medarbejderne taler om, hvor meget de får i løn. Heller ikke selvom det betyder, at hun skal give dem en højere løn.

»Jeg har ikke noget imod, at folk får mere i løn, hvis det bare betyder, at vi tænker over, at man får løn for det, man bidrager med. Jeg tror, mange virksomhedsejere er bange for, at åbenhed om løn vil betyde, at der kommer lønstigninger, uden at der kommer en tilsvarende værdistigning i virksomheden. Jeg har det fint med at sige til mine medarbejdere: ”Ja, du kunne godt få mere i løn, men hvad har du gjort for at opgradere dine egne kompetencer og for at blive dygtigere,”« siger hun.

 

Soulaima Gourani mener, at mere åbenhed om løn især vil komme kvinderne til gode, fordi det oftest er kvinderne på arbejdspladsen, der tjener mindst.

»Det er en fordel for alle, men det vil især være en fordel for kvinderne. Lad os nu få de lønninger lagt frem, så vi kan se, hvem der tjener hvad. Det der irriterer mig, at mange ikke tager stilling til, hvad er deres arbejde er værd. Det betyder, at vi ikke forholder os objektivt til, hvilken værdi vi skaber i virksomheden. Jeg kunne godt tænke mig, at løn ikke var et tabu,« siger hun.

At det mange steder i dag er et tabu, oplever også René Rasmussen.

»Det handler om en dansk kultur, der er noget jantelov over, at man helst ikke skal stikke for meget ud. Hvis man ligger højst, er man ikke interesserede i, at de andre begynder at stille spørgsmål ved, hvorfor man får det mere end kollegaerne,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også