Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Fynsk firma vil ansætte østarbejdere frem for danskere

Politikere opfordrer de danske arbejdere til at "tage sig sammen", så firmaerne ikke fravælger dem.

Bladt Industries ligger der, hvor det nu lukkede Lindøværftet også lå. Her laver man store stålkonstruktioner til erhvervslivet. Foto: Jens Dresling

Den danske stålvirksomhed Bladt Industries, som har en afdeling i Lindø på Fyn, meldte i torsdags ud, at man fremover forventede, at kun hver fjerde nye svejser ville være danskere - resten ville være udlændinge.

Forklaringen: De udenlandske svejsere har større erfaring, bedre uddannelser, og så har de en anden "mentalitet" end danske arbejdere.

Bladts dilemma har givet genlyd blandt de fynske folketingspolitikere, som gerne ser, at de ledige job går til danskere i stedet for udlændinge, men om det er danskernes, Bladts eller samfundets skyld, er der ikke enighed om.

"I tilfældet med Bladt viser det jo, at den kommunale indsats ikke har været god nok. Jeg er helt overbevist om, at hvis der var kvalificeret dansk arbejdskraft, ville virksomhederne tage dem først," siger Venstres Lars Chr. Lilleholt, som stiller op i Fyns Storkreds, til Fyens Stiftstidende.

Socialdemokraternes Jan Johansen og SF's Annette Vilhelmsen mener derimod, at virksomheden selv har et stort ansvar for, at de danske arbejdere bliver godt efteruddannet, så de bliver mere kvalificerede til at tage de job, der er.

En holdning, der deles af Kertemindes borgmester Hans Luunbjerg (V).

"Det er kedeligt det her. Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at sikre, at det bliver danske og ikke udenlandske cpr-numre, der bliver ansat på Bladt. Jeg ved ikke, hvad vi kan gøre mere - nu må det være op til virksomheden at tage den fremstrakte hånd," siger borgmesteren.

Meldingen fra Bladt Industries kom torsdag på Dansk Industris årsmøde i Odense. Her fortalte viceadministrerende direktør Peter Rindebæk, at danske svejsere er for dårligt uddannede og mangler vilje til at arbejde igennem, når det kræves, og at virksomheden derfor forventede, at tre af fire nyansættelser ville være udenlandske arbejdere.

Det har fået De Konservatives Mai Mercado til over for Fyens Stiftstidende at lange ud efter den mentalitet, som virksomheden mener er anderledes hos danskere end hos udlændinge, og hun mener, at de danske medarbejdere må "tage sig sammen og levere det, der bliver efterspurgt" i stedet for at sige nej tak, når arbejdsgiveren beder om en ekstra indsats.

Hun bliver bakket op af Merete Riisager fra Liberal Alliance, som mener, at danske arbejdere skal være klar til at "give den en ekstra skalle".

Kerteminde Kommune har sammen med Bladt og fagforeningen 3F Østfyn indgået en aftale, som skulle sikre efteruddannelse til de danske arbejdere samt sikre, at der blev ansat flere danskere på fabrikken. En aftale, som man mener, at Bladt nu har overtrådt.

"Jeg er målløs. I efteråret aftalte vi at lave individuelle uddannelsesplaner for de fyrede, og desuden aftale vi at rekruttere flere danskere," siger uddannelsessekretær Niels Rude til fyens.dk.

Bladt Industries ligger på stedet, hvor det tidligere Lindøværft lå, og fabrikken producerer store stålkonstruktioner til bl.a. havmølleparker. Det er produktionen af 41 fundamenter til havvindmølleparken Wikinger i den tyske del af Østersøen, som har sat gang i ansættelserne hos Bladt.

For få uger siden meddelte jobcentret i Kerteminde, at man havde indgået en aftale med Bladt Industries om ansættelse af 50 nye medarbejdere, og at man også efter sommerferien ville fortsætte samarbejdet, når der skulle ansættes nye svejsere.

Formand for Det Regionale Arbejdsmarkedsråd på Fyn og næstformand i Dansk Metal Odense Kent Madsen anslog tidligere i år over for DR, at der er 600 ledige metaluddannede i området.

BRANCHENYT
Læs også