Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Jyske konkurrenter bliver partnere for at overleve

Små og mellemstore fremstillingsvirksomheder i Kronjylland indgår netværk for at øge det samlede salg. Frem for at konkurrere vil selskaberne lære af og bruge hinanden.

Finans Explorer
Fremstillingsvirksomheder i Randers har ambitioner om at sende meget mere gods via motorvej E45 til industrikunder i ind- og udland.  Arkivfotio: Carsten Ingemann

»Tidligere konkurrenter bliver nu samarbejdpartnere. Ellers kan vi ikke klare os i den globale udvikling som små og mellemstore virksomheder.«

Adm. direktør Henrik Nielsen i Randers-virksomheden Vulkan Dæk A/S er klar i mælet med vurderingen af behovet for samarbejde mellem landets SMV'ere.

Han står selv i spidsen for en af dem i Randers, hvor erhvervslivet tidligere især var kendt for flere store industrilokomotiver.

For at styrke netop de mindre og mellemstore, som nu dominerer i den kronjyske fremstillingsindustri, er der etableret en netværksorganisation, Industri Smart Center Randers - ISCR.

Med blandt de 30 medlemsvirksomheder er Vulkan Dæk, der trods specialisering i eget nicheområde allerede har høstet udbytte af samarbejdet.

»I regi af netværket har vi kørt et forløb med at lave en ny strategiplan for vores virksomhed. Ligesom vi sammen med andre af deltagerne er på vej med en indsats om at styrke salgsarbejdet. I denne størrelse virksomhed sidder én person med mange ting, og her kan vi bruge hinanden,« siger Henrik Nielsen fra Vulkan Dæk med 14 medarbejdere.

Virksomheden har netop investeret i nye maskiner, så produktionen kan fordobles. Den har specialiseret sig i at producere gamle dæk om til nye. Vulkan Dæk har salg til kunder i hele den nordiske transportbranche - og er altså klar til lokalt samarbejde.

Artiklen fortsætter under foto

Netværket ISCR blev etableret i 2012 som et samarbejde mellem bl.a. virksomheder i byen, Randers Kommune samt universiteterne i Aalborg og Aarhus, hvorfra ekspertise inddrages i arbejdet.

»Byen er kendt for tradition med fremstillingsindustri og for store virksomheder som togfabrikken, Dronningborg Maskinfabrik og Randers Reb, der enten er lukkede eller udflagede. Derfor har vi haft brug for at styrke gruppen af SMV-virksomheder. De var før i høj grad underleverandører til de store. Målet er at forbedre deres konkurrencekraft, så de bliver professionaliseret og effektiviseret til at klare sig i konkurrencen,« siger projektchef Erik Poulsen, ISCR

Målet er direkte at øge salget, indtjeningen og antallet af arbejdspladser. Flere af medlemsvirksomhederne er i vækst og har samtidig øget produktiviteten.

»Nogle af effekterne kommer først på længere sigt. Men et hovedsigte er at få virksomheder til at arbejde tættere sammen frem for at konkurrere. De store industrivirksomheder vil nu have få men stærke underleverandører. Derfor er det afgørende, at virksomheder søger sammen om at vinde opgaver,« mener Erik Poulsen.

Netværkssamarbejdets ambition om at byde på ordrer i fællesskab gælder både på det danske marked og i udlandet – eksempelvis til de store tyske industrivirksomheder.

Netop de tyske muligheder har Erhverv Randers også stor fokus på. Derfor har den kronjyske erhvervsorganisation etableret eget satellitkontor i Hamborg - for at komme tæt på de tyske handels- og industrivirksomheder.

BRANCHENYT
Læs også