Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Niels Lindeburg har opfundet en prop til hver fjerde mand i verden

Sammen med 19 andre iværksættere skal han dyste om en halv million kroner i Danish Tech Challenge.

Niels Lindeburg, direktør og stifter af VasDeBlock, der skal forsøge at vinde Industriens Fonds Iværksætterpris på 500.000 kr. PR-foto.

Over de næste fire måneder får 20 nøje udvalgte iværksættere mulighed for at gøre deres gode idé til en god forretning, og for den bedste af dem venter en belønning på 500.000 kr.

Det er Scion DTU, der i samarbejde med Industriens Fond har lanceret Danish Tech Challenge, hvor 20 iværksættere flytter ud af deres dunkle kældre og ind i Scion DTU's forskerpark, som stiller gratis faciliteter og et korps af 50 erfarne mentorer til rådighed.

Forløbet er målrettet tekniske iværksættere, der arbejder med fysiske produkter.

»De bliver en del af et enestående miljø og får et unikt netværk blandt de iværksættere, de deler lokaler med, og de eksperter, vi hiver ind i vores mentorkorps,« siger Jakob Svagin, der er projektleder i Danish Tech Challenge.

Når forløbet lakker mod enden, bliver alle iværksættere vurderet af en særlig jury, der udpeger en vinder. Præmien: Industriens Fonds Iværksætterpris på 500.000 kr.

For de fleste deltagende iværksættere handler det om at få hjælp til at klare sig gennem den såkaldte ”Valley of Death.” Det er den periode, man står foran, når den gode idé skal omsættes til en forretning. Den periode, hvor man enten brækker halsen eller bliver til en vækstvirksomhed.

»Ofte mangler man tid, penge, kontakter og kompetencer til at føre sin idé ud i livet og tjene penge på den. Især blandt hardware-iværksættere, fordi det er dyrt at lave prototyper, teste og raffinere sit produkt. Der går vi ind og prøver at hjælpe. Vi stiller faciliteter til rådighed og forsøger også at koble iværksætterne med investorer og business angels,« forklarer Jakob Svagin.

Den overordnede målsætning med Danish Tech Challenge er at bidrage til, at Danmark fastholder og udvikler sin stærke fremstillingsindustri. Det er der både penge og arbejdspladser i, mener Jakob Svagin og understreger, at en stærk fremstillingsindustri kun kan forblive stærk, hvis man har et flow af nye idéer og projekter.

En af de iværksættere, der skal forsøge at realisere sin idé, er Niels Lindeburg. Han er elektriker og opfinder og har udviklet en lille silikoneprop, VasDeBlock, der kan sættes op i mænd og fungere som prævention.

Den lille prop føres op gennem urinvejen og lukker sædlederen. I bund og grund er der tale om en sterilisering af manden, men fidusen er, at den nemt kan omvendes.

»Vi kan suge silikoneproppen ud igen, hvis manden ønsker det. En fysisk sterilisering er mulig at omvende i dag, men det er dyrere, og der er kun 30 procents chance for, at det virker. Med vores metode er det billigere og nemmere,« siger Niels Lindeburg.

Han fandt på idéen efter en aften med et vennepar, der ikke var glad for, at deres 17-årige datter skulle til at bruge hormonfyldte p-piller.

Der burde være en alternativ form for prævention, talte de om, og hvorfor ikke til mænd? En tidlig morgen vågnede Niels Lindeburg, satte sig ind til computeren og forfattede sin idé.

»Jeg tog kontakt til en specialklinik, som sagde, at min idé var unik. De sendte den videre til en ledende overlæge, som også var positiv. Og nu står vi her. Vi har patentet på plads, men skal have skabt et standardprodukt og sat det i masseproduktion,« siger Niels Lindeburg.

Målgruppen til VasDeBlock er en fjerdedel af verdens mandlige befolkning, og derfor er Niels Lindeburg heller ikke bleg for at sige, at hans produkt har et kæmpe potentiale. Nu vil han have testet det samt udviklet et indføringskateter, der kan bruges på alle hospitaler verden over.

Sidste skridt er at skaffe penge.

»Det kunne være dejligt at vinde de 500.000 kr., fordi al forskning og udvikling inden for medicoindustrien koster en formue. Vi har bundet vores penge op på et patent, så det er vigtigt, at vi kan skaffe noget ekstern kapital. En investor kan virkelig skubbe projektet i den rigtige retning,« siger Niels Lindeburg.

Foruden Niels Lindeburg består firmaet VasDeBlock af en civilingeniør og en læge.

BRANCHENYT
Læs også