Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Titusinder skal have lavere trækprocent: Nye skattekort på vej

Skat må øjeblikkeligt opgive at lave lønindeholdelse over for borgere med gæld til det offentlige. Nye skattekort med lavere trækprocent er på vej.

Foto: Thomas Borberg

I titusindvis af danskere med gæld til det offentlige skal have nye skattekort med en lavere trækprocent som en konsekvens af de voldsomme problemer med Skats it-system, Et Fælles Inddrivelsessystem (EFI).

Skat trak tirsdag stikket på EFI, efter at Kammeradvokaten har konkluderet, at Skats inddrivelse på flere punkter er ulovlig.

Det gælder blandt andet på området for lønindeholdelse, hvor systemet ifølge Kammeradvokaten i visse tilfælde tilbageholder flere penge hos skyldnere end varslet og besluttet.

Skats presseafdeling bekræfter over for Finans, at beslutningen om at slukke for EFI har den konsekvens, at skyldnere, som Skat foretager lønindeholdelse overfor, nu kan se frem til at få tilsendt et nyt skattekort med lavere trækprocent.

Dermed kan de se frem til at få flere penge udbetalt.

Til gengæld vil danskernes samlede gæld til det offentlige stige, og det kan dårligt undgå at koste statskassen penge, forudser tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft:

»Det er svært at komme uden om, at lønindeholdelse er det absolut bedste inddrivelsesmiddel, som Skat har. Samtidig taler vi om en gruppe mennesker, hvis økonomi nok ikke ligefrem forbedrer sig. Så jo længere tid, der går, jo sværere bliver det at få pengene ind,« siger han.

Ifølge Skats presseafdeling vil de nye skattekort blive sendt ud »hurtigst muligt og inden en måned«. Skat er ikke i stand til at sige, hvor mange skyldnere, der nu slipper for at afdrage på gælden via lønindeholdelse, men i maj 2014 foretog Skat ifølge Rigsrevisionen lønindeholdelse over for 80.000 danskere.

Skatteordfører for Socialdemokratiet Jesper Petersen frygter ligeledes for nye tab for statskassen.

»Nu bliver inddrivelsen sat på pause, og det sker oveni en situation, hvor restancerne i forvejen er enorme og har været stigende igennem en længere årrække. Jeg synes, det kalder på en ret hurtig beslutning fra regeringen om, hvordan man vil undgå, at restancerne stiger, og Skat må frafalde flere krav,« siger han.

Finans arbejder på at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V).

BRANCHENYT
Læs også