Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Medicinal-firma skjulte selvmordsadfærd blandt børn og unge

Storbritanniens største medicinalfirma, GlaxoSmithKline, var godt klar over, at deres antidepressive medicin førte til øget selvmordsadfærd. Alligevel stemplede de medicinen som "sikker og effektiv for teenagere".

GlaxoSmithKline, der er Storbritanniens største medicinalfirma, omsatte i første kvartal 2015 for over 58 mia. kr. på verdensplan.  Foto: Zhou junxiang/AP

Børn og unge under 18 år har verden over fået ordineret antidepressiv medicin, som gav risiko for øget selvmordsadfærd. Producenten bag en af de populære piller blev allerede ved et studie i 2001 klar over det faktum, men valgte at holde resultaterne skjult.

"Firmaets svindel har kostet folks liv. Disse præparater kan drive helt almindelige folk til selvmord i hvilken som helst alder," siger Peter Gøtzsche, professor i klinisk forskningsdesign og analyse ved Københavns universitet til Metroexpress.

Det er uafhængige forskere fra British Medical Journal, der har genanalyseret studiet fra 2001, som det britiske medicinalfirma SmithKline Beecham, der i dag hedder GlaxoSmithKline (GSK), stod bag. Forskerne fik adgang til data vedrørende de personer, der deltog i det oprindelige studie, som ikke før havde været offentliggjort.

Ifølge GlaxoSmithKline stillede medicinalvirksomheden data til rådighed for forskerne som en del af firmaets åbenhedspolitik.

Forskerne fandt ud af, at man i studiet havde undersøgte 93 unge i alderen 12-18 år, som fik lægemidlet paroxetin, der er et middel mod depression. Studiet viste, at ingen af de unge havde gavn af pillerne. I stedet udviklede 11 ud af de 93 deltagere selvmordstanker.  

På trods af selvmordstanker hos hver ottende deltager, lød konklusionen i det oprindelige studie fra 2001 sådan her:

"Denne undersøgelse understøtter, at paroxetin er gavnligt i behandling af unge med større depression".

GSKs oprindelige studie blev publiceret i Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (JAACAP) i 2001, hvor paroxetin blev beskrevet som "sikker og effektiv for teenagere". 

Konklusionen er dog en anden, efter at forskerne fra British Medical Journal har kigget nærmere på studiet.

"Reanalyse af det antidepressive middel paroxetin viser, at det populære stof er ineffektivt og usikkert for unge," skriver British Medical Journal i en pressemeddelelse.

Herhjemme får knap 12.000 børn og unge under 19 år antidepressiv medicin, viser tal fra Statens Serum Institut. Der har tidligere været sager, hvor en ung person har begået selvmord efter at have været på antidepressiv medicin i ganske kort tid.

I oktober 2011 ringede en 20-årig ung mand, som var i gang med en uddannelse i Frederikshavn, til sin praktiserende læge, fordi han følte sig ked af det. Efter at have talt med den 20-årige i telefonen i otte minutter, udskrev lægen antidepressivet Sertralin til den unge mand. 11 dage, efter at han tog pillerne for første gang, begik han selvmord.

Patientskadeankenævnet afgjorde, at selvmordet sandsynligvis blev udløst af de piller, som lægen ordinerede til den 20-årige.

Peter Gøtzche sagde dengang, at man skal lade være med at udskrive den slags antidepressiv medicin til børn og unge, fordi man i flere år har vidst, at lykkepiller kan give anledning til selvmord blandt børn og unge.

I Sundhedsstyrelsens retningslinjer står der, at antidepressiver til børn og unge under 18 år kun i akutte tilfælde må udskrives af læger, der ikke er speciallæger i børne- og ungdomspsykiatri.

Hvis praktiserende læger skal ordinere denne slags medicin til unge, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at de praktiserende læger tager mindst to samtaler med patienter under 25 år, inden medicinen bliver udskrevet.

At der er en øget risiko for selvmordsadfærd blandt børn og unge, som får antidepressive midler som paroxetin, er ifølge GlaxoSmithKline, noget man længe har vidst om pillerne.

GlaxoSmithKline pointerer overfor Metroexpress, at der i dag står advarsler på pakkerne.

"Så vi mener ikke, at reanalysen påvirker patienternes sikkerhed," oplyser firmaet til avisen.

BRANCHENYT
Læs også