Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Begge sider vil i ringen igen: Historisk banksag anket

Højesteret skal tage stilling til, om Capinordic Banks tidligere ledelse kan gøre økonomisk ansvarlig for dele af regningen efter bankens krak.

Det tidligere Capinordic Bank-bestyrelsesmedlem Lasse Lindblad. Foto: Khan Tariq Mikkel

Der bliver en anden omgang af opgøret om Capinordic Bank.

Begge sider af salen vil nemlig anke den dom fra Østre Landsret, der for en måned siden pålagde den tidligere ledelse at betale 90 mio. kr. i erstatning.

Dommen fra Østre Landsret

Finansiel Stabilitet havde rejst et erstatningskrav på 400 mio. kr. ud fra den påstand, at tre personer i bankens top havde handlet så uforsvarligt, at de skulle dække statens fulde tab fra bankens krak. Den påstand ville Østre Landsret ikke dømme efter, da retten ikke fandt det bevist, at de tre ved uforsvarlige beslutninger havde forårsaget bankens krak. Til gengæld fandt retten, at de sagsøgte i forbindelse med en række lånesager havde handlet så uforsvarligt, at de skulle erstatte de efterfølgende tab på de pågældende lån. Bankens tidligere bestyrelsesformand, Claus Ørskov, blev dømt til sammen med bankens stifter, Lasse Lindblad, og bankens direktør, Henrik Juul ,at betale en erstatning til Finansiel Stabilitet på 56,3 mio. kr. Lasse Lindblad blev dømt til at betale 82,4 mio. kr. og Claus Ørskov 84,5 mio. kr. Sammenlagt skal de tre erstatte et tab på 90,5 mio. kr. ud fra det princip, at kan den ene ikke betale kan staten forsøge at indrive det manglende beløb hos de andre. Den reelle regning bliver dog omkring 45 mio. kr. højere, da der er påløbet høje såkaldte procesrenter på erstatningsbeløbene siden sagen blev anlagt i december 2010.

Det bekræfter Finansiel Stabilitet over for Finans.

Statens bankoprydder, der havde anlagt sagen, var ellers tilfreds med det, der blev udlagt som en delvis sejr i landsretten.

Derfor ved man heller ikke endnu hvor bred, anken bliver, efter landsrettens dom kun gav Finansiel Stabilitet ret i et mindre antal forhold.

»Vi har nu nogle uger til at gøre op med os selv, hvilke påstande vi ønsker, at Højesteret skal stilling til i ankesagen,« siger Finansiel Stabilitets direktør, Henrik Bjerre-Nielsen, og fortsætter:

»Vi ville formentlig ikke have anket sagen, hvis ikke modparten havde gjort det. For vi var tilfredse med dommen fra landsretten.«

»Der faldt dom for et meget væsentligt millionbeløb, og vi har fået statueret, at man kan komme til at betale med sine egne penge, hvis man som bankledelse optræder uforsvarligt. Det tror vi har en vigtig forebyggende effekt.«

Sagens øvrige parter - Capinordic Banks stifter Lasse Lindblad og bankens forhenværende direktør Henrik Juul - har ikke ønsket at kommentere beslutningerne om at anke.

Capinordic-sagen

Bankens stifter og tidligere bestyrelsesmedlem, Lasse Lindblad, tidligere bestyrelsesformand Claus Ørskov og tidligere bankdirektør Henrik Juul blev af Finansiel Stabilitet stævnet for 400 mio. kr. svarende til de tab, som den konkursramte bank havde påført staten.

Sagen blev indledt i efteråret 2014 ved Østre Landsret og har strakt sig over 56 retsmøder.

Sagen er det første større økonomiske opgør med ledelserne for nogle af de banker, der krakkede efter Finanskrisen. Forude venter erstatningssager mod ledelserne i hedengangne Roskilde Bank, EBH Bank, Amagerbanken, EIK Bank og lille Løkken Sparekasse.

Sammenlagt er bankledelserne og tilknyttede revisorer blevet stævnet for mere end 3 mia. kr. i de sager, som endnu mangler at komme for retten.

Rigmandsbanken Capinordic nåede kun at holde tre års fødselsdag, inden den krakkede.

Undervejs tabte banken 70 pct. på 40 af sine største udlån og måtte se 20 af sine kunder gå konkurs. En alt andet end betryggende statistik for en bank, som i sin korte levetid kun nåede at få 40 kunder med lån i banken.

Bankens samlede tab løb op i et sted mellem 400 og 574 mio. kr. afhængig af, om påløbne udgifter og tab efter konkursdagen medregnes.

Ud over det civilretlige opgør mellem de tidligere topfolk i banken og Finansiel Stabilitet kører der også en straffesag om Capinordics krak.

BRANCHENYT
Læs også