Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Sodavandssvindel sætter rekord

Selv om afgiften på sodavand er fjernet, bliver der smuglet sodavand til Danmark i stor stil.

På et lager et sted i Storkøbenhavn opbevarer Fødevarestyrelsen alle de sodavand, som bliver konfiskeret. Her er det Fødevarestyrelsens advokat Frank Rasmussen, der besigtiger dåserne på lageret. Foto: Jens Henrik Daugaard

Efter stribevis af razziaer mod slikbutikker og uregistrerede sliklagre har Fødevarestyrelsens rejsehold nu intensiveret jagten på de illegale sodavandsimportører, og det har givet resultat.

I løbet af de første 10 måneder i 2015 har Fødevarestyrelsen i samarbejde med Skat beslaglagt 538 tons ulovligt importerede sodavand og uddelt indskærpelser, påbud og bøder i massevis. De 538 tons svarer til mere end 1,3 mio. dåser.

»Der er nogle brodne kar i denne branche. De gemmer sodavandene skumle steder, hvor der normalt ikke er fødevarevirksomheder, og når vi finder de uregistrerede lagre, ser vi til tider, at der er møgbeskidt, rotteekskrementer og levende rotter,« siger Michael Rosenmark, der er leder af Fødevarestyrelsens rejsehold.

Ny taktik i Skat

Årets foreløbige høst af ulovligt importerede drikkevarer er mere end dobbelt så stor som hele sidste år, hvor der blev konfiskeret 525.351 styk emballage, primært dåser.

Ifølge underdirektør Per Jacobsen fra Skat skyldes den store fangst af ulovlige sodavand bl.a., at man i Skat har ændret fokus fra kontrol af detailhandlen til grossistleddet.

Det har medført, at man har fundet nogle meget store lagre, som fylder godt op i statistikken. Bl.a. afslørede man i begyndelsen af sidste måned to lagre i Københavns-området med sammenlagt mere end 200 tons sodavand, som hverken Skat eller Fødevarestyrelsen kendte til.

Organiseret svindel

Fødevarestyrelsen oplyser, at der på det ene lager på Torvekanten 5 i Valby blev fundet slik, mel, vin og 77 tons sodavand – alt sammen dækket af et lag af rotteekskrementer. På det andet lager, i industriområdet Priorparken, fandt man 127 tons sodavand i tre hemmelige rum.

»Selv om sodavandsafgiften er væk, er det åbenbart stadig muligt at lave en god forretning ved at snyde med pant. Det er meget organiseret, og der sidder nogle bagmænd et sted og scorer mange penge på det her,« siger Per Jacobsen fra Skat.

På hver ulovligt importeret sodavand går staten glip af 2 kr. i pant, moms og emballageafgift. Derudover mister staten store indtægter, når salget foregår sort.

Der er 2.500 sodavand på en palle. Sodavandene bliver ifølge Fødevarestyrelsen kørt ind over grænsen i bl.a. lastbiler med plads til 33 paller og solgt videre til bl.a. pizzeriaer, kiosker, minimarkeder og til private via store arbejdspladser.

Ikke bange af sig

Michael Rosenmark er overrasket over omfanget af svindlen.

»Én ting er, at en kioskejer kører over grænsen i kassevogn og henter to-tre paller sodavand til sin egen butik. Noget helt andet er, når det er så organiseret, at store lastbiler dagligt henter 33 paller sodavand i Tyskland og læsser varerne af på uregistrerede lagre, hvorfra de distribueres videre,« siger han.

At bagmændene ikke er bange af sig, viser en episode fra tidligere i år, hvor Fødevarestyrelsens rejsehold og Skat havde konfiskeret 25 tons sodavand i et opbevaringslager i Glostrup – sådan et sted, hvor private kan opbevare møbler og private ejendele, som de ikke har plads til derhjemme.

Hætteklædte mænd

Fødestyrelsens kontrollanter satte ny hængelås på rummet og forlod stedet, men næste dag var alle dåserne væk. På overvågningsbilleder kunne de se, at hætteklædte mænd havde tømt lagerrummet og kørt drikkevarerne væk i en hvid kassevogn og en sort lastbil, efter at de var taget af sted.

»Det viser, hvor skruppelløse de er. Der er penge i det her, og de er frække, dem vi er oppe imod,« siger Michael Rosenmark.

Lige nu sidder en 32-årig mand varetægtsfængslet for at have svindlet med afgifter på fire millioner øl, hvilket svarer til et beløb på 5,5 mio. kr. Manden har ifølge sigtelsen været i besiddelse af et stort antal falske pantetiketter til sodavand. En del af dem blev fundet, da han blev anholdt for en måned siden.

BRANCHENYT
Læs også