Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Nordjysk pumpefabrik har store planer - men der er et men

Nye produkter og en satsning på offshoremarkedet skal skabe vækst hos Wärtsilä Svanehøj, som styrer mod at runde en halv mia. kr. i omsætning inden for tre år.

Da finanskrisen kom, valgte Wärtsilä Svanehøj som noget nyt at satse på offshoreindustrien. Markedet står dog stille lige nu pga. den lave oliepris. Arkivfoto: Colourbox

Den nordjyske pumpeproducent Wärtsilä Svanehøj fra Svenstrup satser på at runde en halv mia. kr. i omsætning ved udgangen af 2018.

I 2013, hvor vækststrategien blev skudt i gang, lå omsætningen på knap 250 mio. kr., og i 2014 kom den op over 400 mio. kr., så umiddelbart skulle man tro, at Wärtsilä næsten var i mål. Men der er et stort men. Olieprisen.

Den lave oliepris har bremset aktiviteterne på offshoremarkedet - et marked, Wärtsilä besluttede sig for at gå ind på, da finanskrisen kom.

»Alle er meget ramt af olieprisen. Vi har en periode, hvor det ikke er så nemt at vinde kontrakter, og hvor priskonkurrencen er meget hård. Derfor oplever det marked en pause, indtil olieprisen kommer op igen,« siger Henrik Sørensen, adm. direktør i Wärtsilä Svanehøj.

Det laver Wärtsilä Svanehøj
  • Traditionelt har Wärtsilä Svanehøj produceret og solgt pumper til marineindustrien, men har de seneste år satset på at komme ind på offshoremarkedet også. Det udstyr, som Wärtsilä Svanehøj bl.a. sælger til offshoresegmentet, pumper olie ud af tanke på oliefelter og over til tankskibe, der sejler olien fra oliefeltet til land.
  • Til marineindustrien leverer Wärtsilä Svanehøj hovedsageligt udstyr til tankskibe, der sejler med flydende gas. Senest har virksomheden i 2015 udviklet en ny brændstofpumpe, som forsyner skibsmotorer med gas. Den nye pumpe lever op til nye skærpede internationale krav, som bl.a. mindsker udledningen af svovl fra skibe.
  • Virksomheden har siden 2012 været en del af den børsnoterede finske Wärtsilä-koncern, som har knap 18.000 ansatte på verdensplan.

Før offshoremarkedet for alvor bliver attraktivt igen, anslår Henrik Sørensen, at prisen for en tønde olie skal op på omkring 70-80 dollars, mens den på nuværende tidspunkt ligger under 40 dollars pr. tønde.

Mens olieprisstigninger lader vente på sig, går det godt for Wärtsilä Svanehøj på hovedmarkedet i marineindustrien, og virksomheden leverede da også en overskudsgrad på hele 21,8 pct. i 2014.

»Vi er i den fordelagtige situation, at vi har hovedparten af det verdensmarked, der er for udstyr til tankskibe, der sejler med flydende gas. Så på det marked følger vi mere eller mindre de konjunkturer, der er. Vi er lige kommet over toppen og er på vej nedad igen,« forklarer Henrik Sørensen.

Den høje aktivitet er ifølge Henrik Sørensen en af forklaringerne på den høje omsætning i 2014, som han venter bliver lidt skudt tilbage igen, inden vækstmålet bliver indfriet.

Hvor hurtigt det går med væksten afhænger ifølge direktøren i høj grad af olieprisen, men også af, hvordan det går med en række nye produkter.

På trods af udfordringerne i offshoreindustrien mener Henrik Sørensen, at satsningen er vigtig:

»Det kan godt være, at vi de seneste 20 år har gjort det på en måde, men vi er nødt til at tænke anderledes. Ved at gøre det, kan man mange gange kompensere for det dyk, mange har i negative konjunkturer,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også