Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Hele verden elsker Nordens ledere

Den nordiske ledelsesstil er blevet mere populær i resten af verden. Mindre hierarki og mere tillid giver mening på bundlinjen, lyder det fra de danske chefer.

Lars Rebien Sørensen blev i oktober kåret til verdens bedste topchef af Harvard Business Review. Foto: Finn Frandsen

Topchefen i Novo Nordisk blev for nyligt kåret til verdens bedste af Harvard Business Review, men Lars Rebien Sørensen er ikke alene om at være populær uden for landets grænser. De nordiske ledere og deres måde at lede på er i høj kurs.

Fladt hierarki, en høj grad af frihed til den enkelte, kommunikation og tillid er indbegrebet af nordisk ledelse, som står i modsætning til fx den amerikanske, asiatiske og sydeuropæiske. Og det er med til at tiltrække udenlandske arbejdskraft og studerende til vores breddegrader, at vi har en særlig ledelsesstil, skriver ugebrevet Mandag Morgen.

»De værdier, den nordiske ledelse bygger på, har et positivt image, som tiltaler den voksende middel- og overklasse i verdens storbyer. Det er værdier som lighed i forhold til løn og muligheder; ligestilling og autonomi og en bæredygtig, positiv, energisk og innovationsorienteret ledelse. Det er i den grad et selling point for nordiske virksomheder og for businessuddannelserne på universiteterne i Norden,« siger Eero Vaara, der er professor ved Institut for Organisation og Ledelse på Aalto Universitet i Helinski, til Mandag Morgen.

Den nordiske ledelsesstil er også populær herhjemme, viser en analyse fra Lederne foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov. Både fordi den gør medarbejderne glade, og fordi den booster bundlinjen.

Blandt de 1.467 adspurgte ledere fra private virksomheder vurderer 68 pct., at den nordiske ledelsesmodel skaber bedre økonomiske resultater, end man ville opnå med en mere topstyret form for ledelse.

»Den nye undersøgelse understreger, hvad vi også tydeligt har kunnet se i tidligere undersøgelser, nemlig at virksomheder, hvor lederne benytter en dialogbaseret og involverende ledelsesstil, opnår de bedste økonomiske resultater. Hvis du som leder giver medarbejderne reel indflydelse og ansvar, performer de bedre, og det har et positivt økonomisk afkast, siger rådgivningschef hos Lederne Niels Henriksen til Ledernes eget nyhedsbrev.

BRANCHENYT
Læs også