Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Olieprisen i nyt stort dyk: Nærmer sig 30 dollars

Frygt for overforsyning og kinesisk vækstnedtur presser olieprisen ned mod 30 dollars pr. tønde.

Kl. 8.20 torsdag morgen blev WTI-olie handlet til 32,77 dollars pr. tønde, mens Brent-olien kostede 32,87 dollars. Foto: Rosneft press service/AP

Uroen i Kina har presset den i forvejen ekstremt lave oliepris længere ned.

Efter dyk på 3-4 pct. er både den nordamerikanske WTI-olie og nordsøolien Brent aktuelt kravlet ned i knap 33 dollars pr. tønde.

Frygten er uden tvivl, at uroen i Kina er udtryk for en vækstdæmpning i landet, der er verdens største forbruger af råvarer. Men også andre faktorer spiller formentlig ind.

»Jeg tror, at olieprisen til dels følger Kina med ned, men at investorerne først og fremmest tager udgangspunkt i den aktuelle disputs i Mellemøsten (Iran/Saudi Arabien),« lyder det fra Nordnets investeringsøkonom Per Hansen.

Han peger på, at Iran snart kommer til at pumpe mere på grund af ophævede sanktioner mod landet, og hvis ikke OPEC-kvoterne skal sprænges, skal andre producere mindre. Og det kan blive et blodigt salgsmål.

»Det er svært at se, hvem der skal give slip på sin produktion, og derfor er det forventningen, at det vel- og overforsynede marked forbliver overforsynet på kort sigt,« mener Per Hansen.

Det aktuelle prisniveau for Brent er det laveste siden 2004, men der er ikke noget, der tyder på, at bunden er nået. Ifølge det Hong-Kong-baserede investeringshus Nomura Holding vil Brent-olien kravle under 30 dollars pr. tønde i løbet af den næste halve snes dage.

»Markedet handler på frygt og grådighed, og lige nu er frygten dominerende,« siger Gordon Kwan, der er analytiker hos Nomura, til amerikanske Bloomberg.

Kl. 8.20 torsdag morgen blev WTI-olie handlet til 32,77 dollars pr. tønde, mens Brent-olien kostede 32,87 dollars.

BRANCHENYT
Læs også