Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

To brødre tjener millioner på flygtningekrisen i Skandinavien

Kristian og Roger Adolfsen profiterer på flygtningestrøm. Kritikere kalder dem usmagelige og grådige.

Flygtninge modtager instrukser fra en politikvinde ved grænsen til Norge i november 2015. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix via AP.

Det norske selskab Hero Norge A/S har gjort den massive flygtningestrøm til Skandinavien til en rigtig god forretning.

I spidsen for selskabet står brødrene Kristian Adolfsen og Roger Adolfsen, der sammen ejer og driver 90 asylmodtagecentre i Norge og 10 i Sverige.

Omsætningen i Hero Norge er vokset markant i takt med den store strøm af flygtninge, der ankommer til Norge og Sverige hver dag, skriver nyhedsmediet Bloomberg.

De norske og svenske regeringer betaler nemlig mellem 215 og 520 danske kroner for hver flygtning, der kan overnatte og få mad på et af brødrenes centre. For 2015 forventer Hero Norge en omsætning på næsten en halv milliard danske kroner.

Kristian Adolfsen og Roger Adolfsen købte Hero Norge af den danske servicegigant ISS i maj 2014 og ejer desuden et imperium af børnehaver og plejehjem, hoteller, boligblokke, krydstogtskibe og skisportssteder.

Kritikere kalder de to milliardærbrødre for »usmagelige« og »grådige,« mens andre mener, at de hjælper myndighederne med at håndtere den enorme flygtningepukkel.

Selv siger Kristian Adolfsen, at Hero Norge beskæftiger sig med »en niche inden for sundheds- og plejeindustrien.«

Hero Norge driver flere slags asylmodtagecentre. Fra centre med simple sovesale, hvor asylansøgere kan sove et par nætter, efter at de har krydset grænsen, til ugelange opholdscentre og permanente centre, hvor asylansøgerne bor i egne huse og selv laver mad.

Samtidig tilbyder Hero Norge at hjælpe med tolke, opkvalificering og integrering på arbejdsmarkedet.

Myndighederne i Norge og Sverige tyer til virksomheder som Hero Norge, fordi de ikke selv kan håndtere presset fra de mange tusinde flygtninge. Det forsøger driftige entreprenører at drage nytte af.

Ifølge Bloomberg valgte en norsk iværksætter ved navn Ola Moe for nyligt at leje et ledigt hospital for 700.000 kr. om måneden. Herefter opkrævede han den norske regering 3,2 mio. kr. om måneden for at huse og bespise 200 flygtninge.

Adolfsen-brødrene vil åbne yderligere 5-10 asylcentre i Sverige.

BRANCHENYT
Læs også