Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Saudi-Arabien pønser på verdens vildeste børsnotering

En ny kandidat kan blive verdens mest værdifulde børsnoterede selskab.

Muhammed bin Salman, Saudi-Arabiens vicekronprins og forsvarsminister. Foto:  Muhammed Hamed/Pool Photo via AP

Den statsejede saudiske oliegigant Saudi Aramco, som med flere længder er verdens største olieproducent, overvejer, at børsnotere selskabet, som næsten helt sikkert vil blive verdens største selskab målt på markedsværdi.

Det skriver det hæderkronede britiske finansmagasin The Economist, som henviser til en udtalelse fra kongedømmets vicekronprins Muhammad bin Salman, som venter, at beslutningen vil blive taget i løbet af de næste måneder.

Muhammad bin Salman udtaler ifølge The Economist, at han tror, at det er i det saudiske markeds bedste interesse samt i Aramcos bedste interesse. Den potentielle børsnotering kommer efter, at kongedømmet har været hårdt ramt af olieprisen, som er kollapset til cirka 34 dollar per tønde. Dertil kommer øgede spændinger med ærkerivalen Iran, efter at Saudi-Arabien i begyndelsen af januar har henrettet en iransk præst.

Saudi Aramco blev etableret i 1933 og startede som en del af Rockefeller-imperiet Standard Oil of California. Selskabet ændrede navn til Aramco i 1944, og den saudiske regering købte de sidste 40 pct. af selskabet i 1980.

Selskabet producerer over 12 mio. tønder olieækvivalenter om dagen, hvilket i perioden med oliepriser på over 100 dollar per tønde har givet indtægter på mere end 1 mia. dollar om dagen.

Selskabet producerede ifølge Bloomberg News 10,25 mio. tønder olie i december, hvor de største olieproducenter blandt de børsnoterede selskaber er russiske Rosneft, som producerer mere end 5 mio. tønder om dagen og Exxon Mobil, der producerer i omegnen af 4 mio. tønder om dagen.

Den globale olieproduktion lå ifølge Det Internationale Energiagentur på 96,9 mio. tønder om dagen i november, og prisen på en tønde Brent-olie ligger i øjeblikket på godt 34 dollar, hvilket er et markant fald i forhold til den seneste store top i 115 dollar fra sommeren 2015.

BRANCHENYT
Læs også